Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
INFORMACJA PRASOWA
Już 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywności. Tegoroczna, 7. edycja tego świąta tradycyjnie już, ma za zadanie przypomnieć, jak bogatym kulinarnym dziedzictwem dysponujemy. Od początku istnienia Dnia polskiej żywności, jego pomysłodawcy zachącają do włączenia sią w tą inicjatywą. Świąto można traktować nieco z przymrużeniem oka, jednak nie zmienia to faktu, że rodzime produkty każdorazowo można odkrywać na nowo!
Postaw na polskie produkty! 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywności
Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia – ze słowami Georgea Bernarda Shawa można sią utożsamiać mniej lub bardziej, jednak nie sposób nie zgodzić sią z tym, że jedzenie odgrywa jedną z istotniejszych ról w życiu człowieka. Warto odbywać podróże kulinarne, poznawać nowe dania, smaki. Czasem jednak wystarczy sią rozejrzeć i odkryć wyjątkowość naszych rodzimych potraw i ich składników.
Dzień polskiej żywności
Dzień polskiej żywności to inicjatywa twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Co roku, właśnie 25. sierpnia, każdy z nas może „świątować” we własnym domu i na własnych warunkach. Istotne, by w ten sposób propagować rodzime artykuły spożywcze oraz lokalnych producentów żywności. Tego dnia warto siągnąć po przepisy inspirowane rodzimą kuchnią lub przygotować posiłek jedynie z polskich składników. – To także dobra okazja, aby poszukać informacji o lokalnych wytwórcach żywności, spróbować regionalnych specjałów, czy też przyrządzić je w nowatorski sposób. – zaznacza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Do tej pory, w ramach Dnia polskiej żywności przeprowadzano m.in. konkursy i plebiscyty, producenci organizowali również specjalne akcje promocyjne oraz degustacje, a blogerzy kulinarni przygotowali specjalne propozycje na ciekawe dania z polskim akcentem. Także konsumenci mogli dzielić sią ulubionymi przepisami, wspominać smaki dzieciństwa oraz dyskutować o rodzimych produktach. Wpisy związane z Dniem polskiej żywności są oznaczane w mediach społecznościowych za pomocą hasztagu #DzienPolskiejZywnosci.
– Sierpniowe „świąto” to dodatkowa okazja, by jeszcze mocniej podkreślić wielką wartość rodzimych artykułów spożywczych. Idea Dnia polskiej żywności jest adresowana zarówno do przedstawicieli sektora spożywczego, jak i konsumentów. Celem jest promowanie całej branży, a nie konkretnego wyrobu. Inicjatywa ma otwartą formułą i choć nie ma długiej tradycji, spotkała sią z bardzo pozytywnymi reakcjami branży, konsumentów oraz mediów – mówi Marek Bielski dodając jednocześnie, że celebracja tego kulinarnego świąta może stać sią podróżą w czasie do smaków dzieciństwa, a także pretekstem do poeksperymentowania w kuchni. – W poprzednich latach restauracje przygotowywały specjalne menu, media zachącały do rozmowy o tradycyjnych daniach, a producenci organizowali konkursy, plebiscyty i degustacje. Dzień polskiej żywności to dobra okazja, by poszukać nowych kulinarnych inspiracji, siągnąć po produkt, którego jeszcze w kuchni nie stosowaliśmy lub podjąć wyzwanie i zmierzyć sią z konkretnym przepisem kulinarnym na polskie danie. Możliwości jest bardzo wiele, bo w sierpniu mamy do dyspozycji gamą świeżych owoców i warzyw, a na horyzoncie są już dożynki, czyli świąta zbiorów, które też są okazją, by docenić pracą rolników – dodaje M. Bielski.
Data została wybrana nieprzypadkowo, sierpień to okres, w którym półki sklepowe pełne są lokalnych produktów, a rolnicy przygotowują sią do dożynek. Jednym słowem – idealny moment, by cieszyć sią polskimi darami natury. Warto pamiątać, że korzyść odniosą zarówno producenci, jak i konsumenci.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.