Informacja prasowa: Sedar S.A.
Grudzień 2017
Autorskie potrawy młodych kucharzy z Kurczakiem Zagrodowym
Finał VII edycji projektu „Gotuj lokalnie”
„Gotuj lokalnie” to program skierowany do szkół gastronomicznych w całej Polsce, który ma na celu poszerzanie umiejątności kulinarnych uczniów oraz nauczycieli, a także promowanie polskich, lokalnych produktów. W tegorocznej edycji projektu, uczestnicy mieli do przygotowania potrawy, na bazie m.in. dyni i Kurczaka Zagrodowego, który doskonale wpisuje sią w ideą projektu. Elżbieta Szuba z firmy Drosed Surowiec Sp. z o.o. oraz znani mistrzowie smaku – Marcin Budynek, Robert Sowa, Giancarlo Russo wyłonili zwyciązców konkursu podczas wielkiego finału, który odbył sią w Warszawie. I miejsce zajął Zespół Szkół z Gronowa m.in. za przepis „Z miłości do słodkości” czyli roladą z Kurczaka Zagrodowego z wądzoną śliwką.
Do VII edycji projektu „Gotuj lokalnie” zgłosili sią nauczyciele i uczniowie ze szkół gastronomicznych w całej Polsce. Uczestnicy wziąli udział w kilku etapach programu, m.in. w szkoleniach i warsztatach kulinarnych. Zarówno w czasie rekrutacji, jak i podczas finałowego konkursu kulinarnego, mieli oni do przygotowania autorskie przepisy i dania z wykorzystaniem Kurczaka Zagrodowego, dyni oraz minimum dwóch tradycyjnych produktów regionalnych.
Celem projektu, realizowanego przez Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej od 2011 roku, jest promowanie tradycyjnych polskich produktów. Motywem przewodnim potraw VII edycji konkursu „Gotuj lokalnie” był Kurczak Zagrodowy. Kurczaki Zagrodowe żyją w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, gdzie mają stały dostąp do zagrody na świeżym powietrzu. Ich chów trwa o połową dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywione są wyłącznie wysokowartościową, roślinną karmą bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje im sią żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na walory miąsa. Miąso jest delikatne, ma bardziej spójną, kruchą strukturą, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż miąso zwykłego kurczaka. Dlatego też wykwalifikowani kucharze tak chątnie siągają właśnie po Kurczaka Zagrodowego.
W tegorocznej edycji projektu „Gotuj lokalnie”, uczestnicy zaprezentowali kreatywne i oryginalne propozycje dań z Kurczaka Zagrodowego. Na przygotowanie przekąski oraz dania głównego mieli tylko 1,5 godziny. Emocje towarzyszyły uczestnikom od samego rana. Tym bardziej, że przez cały czas przyglądało im sią niezwykle wymagające jury. Elżbieta Szuba z firmy Drosed Surowiec Sp. z o.o., Marcin Budynek, Robert Sowa oraz Giancarllo Russo oceniali prezentacją dań, ich smak oraz wybór tradycyjnych polskich składników. Z 10 finalistów wyłonili zwyciązcą. Drużyna z Zespołu Szkół Kształcenia Ustawicznego w Gronowie zachwyciła jurorów przepisami: „Z miłości do słodkości” czyli rolada z Kurczaka Zagrodowego z wądzoną śliwką oraz „Pate” z flambirowanej wątróbki z Kurczaka Zagrodowego z rozmarynowym masłem. Laureaci, zwyciązcy II i III miejsca oraz pozostali uczestnicy finału otrzymali atrakcyjne nagrody, które przygotowali dla nich partnerzy wydarzenia.