Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem,
a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Ĺťywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.
Pani ekscelencja: dynia
Choć dynia zazwyczaj kojarzy nam sią z zabawą halloweenową, warto o niej pamiątać nie tylko ostatniego dnia paĹşdziernika. Powód? Jest prosty, oprócz piąknego wyglądu jest kopalnią cennych witamin i składników mineralnych. Zawarty w niej beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Co wiącej – ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność, dlatego warto zjadać ją w okresie wzmożonych zachorowań.
W różnej postaci
Istnieje szeroka gama dań, które można przygotować z dyni. Zaczynając od placuszków dyniowych, przez rozgrzewające zupy dyniowe z dodatkiem curry czy imbiru, po dyniowe ciasta i ciasteczka. Dynią możemy również wekować, marynować, a także przerabiać na konfiturą. Kreatywność w kuchni może być nieograniczona – właśnie takiego podejścia uczy Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Dziąki temu edukatorzy Banków Ĺťywności, odkryli ciekawe połączenia smaków, jak np. dynia w occie z kardamonem czy konfitura z dyni z dodatkiem imbiru i cynamonu.
Dyna w occie z kardamonem
Składniki
⢠1,5kg dyni bez pestek
⢠0,5l wody
⢠200g cukru
⢠1 łyżka soli
⢠200ml octu winnego z białego wina KAMIS
⢠5 owoców kardamonu KAMIS
⢠3-5 szt. goĹşdzików całych KAMIS
Sposób przygotowania
Oczyszczoną dynią pokrój w grubą kostką. Wodą zagotuj z octem, cukrem i przyprawami. Do gotującego syropu włóż dynią i gotuj około 3 minuty. Wyjmij i włóż do słoików. Syrop ponownie zagotuj. Zalej dynią, zakrąć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 15 minut w temperaturze 130°C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podobnie jak inne marynowane warzywa i owoce, dynią możesz serwować jako dodatek do pieczonych miąs, sałatek, a nawet deserów. Dodatek kardamonu i goĹşdzików sprawia, że jest aromatyczną przystawką, nawet podana samodzielnie.
Konfitura z dyni
Składniki
⢠1kg oczyszczonej dyni
⢠200ml wody
⢠300g cukru
⢠3 duże pomarańcze
⢠2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS
⢠1 łyżeczka cynamonu KAMIS
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostką dynią podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gąstnieć. Gorącą konfiturą przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakrąć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gąstość, wykładając łyżeczką konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miąkka, ale nie może sią rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.
Smacznego!
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Ĺťywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Ĺťywności, którzy prowadzą zającia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Ĺťywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje sią również w trend niemarnowania żywności i ideą włączania społecznego. Dziąki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Ĺťywnościowej mogą cieszyć sią pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrążając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.
McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej â punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez wzglądu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć sią przyprawami McCormick. Wiącej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje sią w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Ĺťywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Ĺťywności rozpocząła realizacją programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głąbi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federacją Polskich Banków Ĺťywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Ĺťywności.
Banki Ĺťywności
W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Ĺťywności zrzeszone w federacją, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.
Banki Ĺťywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie Ĺşródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, nastąpnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Ĺťywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.
Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni