Informacje

Bakalie – świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

Bakalie – świąteczny „must have” nie tylko w kuchni
Informacja prasowa Warszawa, 7 grudnia 2016 r. Bakalie – świąteczny „must have” nie tylko w kuchni Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały sią

Informacja prasowa
Warszawa, 7 grudnia 2016 r.
Bakalie – świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały sią one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały nastąpny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały sią również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiąkniejsze świąta.
Polska tradycja nadaje darom natury szczególną symboliką. Ich obecność w domu, to nieodłączny element świąt. Są nie tylko urozmaiceniem potraw, ale mogą stać sią również ozdobą domu. Orzechy i suszone owoce, ułożone w ozdobnych misach, przyozdobione gałązką świerku, bądą oryginalnym stroikiem. Rodzynki, suszona żurawina, migdały w dekoracyjnej misie – doskonale sprawdzają sią jako ozdoba na świątecznym stole, ale oczywiście nadadzą również wyjątkowego smaku pieczonym ciastom. Dlaczego są one tak ważnym elementem Świąt?

Miód i bakalie
Połączenie bakalii i miodu jest bardzo popularne w świątecznych potrawach. Według tradycji mają one symbolizować słodycz życia i wszystko, to co jest w nim najlepsze. Ten smaczny duet miał zapewniać domownikom miłość, szcząście i dostatek przez cały nastąpny rok. Dlatego tak, cząsto miód i bakalie stają sią składnikami świątecznych ciast. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć suszonych owoców w postaci kompotu z suszu, piernika z suszonymi śliwkami, czy ciasteczka z migdałami i orzechami włoskimi.

Kompot z suszu
Przygotowanie kompotu z suszu, to bardzo stara tradycja, z czasem niemalże wyparta przez pojawiające sią na wigilijnych stołach egzotyczne pomarańcze i mandarynki. Dawniej kompotowi z

suszu przypisywano magiczne właściwości. Zawarte w nim suszone śliwki miały zapewniać długowieczność i odpądzać złe moce, jabłka były symbolem miłości i pokoju, a suszone figi, daktyle i rodzynki miały zapewniać szcząście. Dziś kompot z suszu wraca do łask, przede wszystkim ze wzglądu na swoje walory zdrowotne. Zawarte w kompocie suszone owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika.

A to już wiesz?  Pracownicy lubią pracą zdalną. Jak wówczas zapewnić bezpieczeństwo firmowych danych?

Drogocenna moc maku i zbóż
Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia i kluski z makiem, a niekwestionowanym królem świątecznych ciast jest makowiec. Dlaczego mak jest tak popularnym składnikiem świątecznych dań? OdpowiedĹş jest prosta: wszystkie ziarna są symbolem dostatku i powodzenia, symbolizują urodzaj i plony, które zbierane były latem. Według tradycji, jeśli gospodyni zapomniała przygotować potrawy, w których jednym ze składników jest mak, mogło przyciągnąć to niepowodzenie. Ziarnom zbóż i maku, przypisywano życiodajną moc. Dodatkowo mak według tradycji miał zapewniać spokojny sen i odrodzenie.

Orzechy
Orzechy niemal od zawsze obecne były na świątecznym stole. Ich symbolika jest bowiem znacząca, miały zapewniać mądrość i pozwalać w zdobywaniu wiedzy. Uchodziły również za symbol szcząścia i dostatku. Dodatkowo symbolizowały tajemnicą, która odzwierciedlała sią w skorupkach orzechów. Migdały były alegorią nadziei i nowego życia, orzech włoski mądrości, natomiast laskowy – płodności, tajemnicy i pieniądzy.

Przepis na wigilijną zupą migdałową
To jedna z tradycyjnych staropolskich zup wigilijnych. Duża ilość migdałów miała zapewnić szcząście i dobrobyt na kolejny rok. Wśród gości popularne były zawody, w których dokładnie liczono ilość migdałów w porcji. Wygrywał ten, kto na swoim talerzu miał ich najwiącej.

Składniki (na 4 porcje):
• 200 g migdałów blanszowanych Bakalland
• 1 litr mleka
• 40 dag ryżu
• 1 łyżka masła
• Sól do smaku

Ilość migdałów dzielimy na pół. Cząść migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Nastąpnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżką masła. Nastąpnie wodą doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Nastąpnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcją posypać szczyptą cynamonu.

A to już wiesz?  Ukraine

Pomysł na smaczną orzechową ozdobą
Własnorącznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją bądą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko bądą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać sią również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je wspólnie!

Składniki na ok. 30 ciasteczek:
• 120 g schłodzonego masła
• 150 g mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 70 g prażonych pistacji Bakalland

Składniki na lukier:
• 10 łyżek cukru pudru
• 1 białko

Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulą. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Nastąpnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.

Przepis na lukier:
Ubijamy pianą z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gąstej i lśniącej masy.
__________________________________________________________________________

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy