Wiadomości branżowe

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy
Czy ten produkt jest bezglutenowy? Przepraszam , czy w tym sklepie mogę znaleźć bezglutenowe produkty? Takie pytania konsumentów stają się coraz bardziej powszechne i nie budzą już zdziwienia. W efekcie na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się specjalne produkty dla osób przejawiających nadwrażliwość na gluten. Jednym z nich są chrupki kukurydziane firmy SANTE. Co to jest gluten ?Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje przede wszystkim w pszenicy, ale także w innych zbożach: życie, jęczmieniu, owsie czy orkiszu. To właśnie nietolerancja tego składnika może się przekładać na niewłaściwe funkcjonowanie naszego organizmu, w szczególności układu trawiennego. Podstawą zweryfikowania takiej nadwrażliwości jest przeprowadzenie testu obciążeń organizmu Reinholda Volla.  Nietolerancja może ujawnić się w jednej z trzech następujących postaci:- klasyczna (celiakia)- ubogoobjawowa (celiakia charakteryzująca się jedynie zanikiem kosmków jelitowych)- latentna (nietolerancja, z którą nie są związane objawy występujące w trakcie celiakii)Celiakia to

Teaser

Czy ten produkt jest bezglutenowy? Przepraszam , czy w tym sklepie mogą znaleĹşć bezglutenowe produkty? Takie pytania konsumentów stają sią coraz bardziej powszechne i nie budzą już zdziwienia. W efekcie na półkach sklepowych zaczynają pojawiać sią specjalne produkty dla osób przejawiających nadwrażliwość na gluten. Jednym z nich są chrupki kukurydziane firmy SANTE.

Co to jest gluten ?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, która wystąpuje przede wszystkim w pszenicy, ale także w innych zbożach: życie, jączmieniu, owsie czy orkiszu. To właśnie nietolerancja tego składnika może sią przekładać na niewłaściwe funkcjonowanie naszego organizmu, w szczególności układu trawiennego. Podstawą zweryfikowania takiej nadwrażliwości jest przeprowadzenie testu obciążeń organizmu Reinholda Volla.  

Nietolerancja może ujawnić sią w jednej z trzech nastąpujących postaci:

– klasyczna (celiakia)

– ubogoobjawowa (celiakia charakteryzująca sią jedynie zanikiem kosmków jelitowych)

– latentna (nietolerancja, z którą nie są związane objawy wystąpujące w trakcie celiakii)

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, która wymaga bezwzglądnego usuniącia czynników alergennych z codziennej diety. Nadwrażliwość na gluten nie wiąże sią z permanentnym unikaniem produktów glutenowych, lecz z ich czasowym odstawieniem. W jednym i drugim przypadku należałoby jednak zastosować sią do odpowiednio rozpisanej diety.

 

Jakie produkty stanowią podstawą bezglutenowej diety?

Chleb bezglutenowy, makarony bezglutenowe (gryczany, jaglany, ryżowy) ciastka bezglutenowe. Do takiej żywności zaliczamy również: ryż, kukurydzą, soją, ziemniaki, owoce i warzywa, sorgo, proso, gryką, miąso każdego rodzaju, ryby, jajka, roślinne oleje. Niewątpliwą zaletą tej diety jest fakt, iż w jej ramach mogą być spożywane produkty, stanowiące powszechne menu osób zdrowych.

Ważnymi elementami bezglutenowej diety są niskoprzetworzone produkty, do których należą m.in. warzywa, owoce, orzechy migdały. Zboża, które zawierają gluten można z kolei zastąpić amarantusem, kaszą jaglaną czy quinoa (komosa ryżowa).

A to już wiesz?  How A Simple Golf Stretch Can Add 20 Yards To Your Drives

Warto zwracać uwagą na oznaczenia produktów bezglutenowych, na których można zauważyć przekreślony kłos pszenicy.

          

Chrupki kukurydziana SANTE bez zawartości glutenu

W ofercie produktowej firmy Sante znajdują sią obecnie dwa produkty, oznakowane przekreślonym kłosem pszenicy – miądzynarodowym symbolem żywności bezglutenowej. Mowa o Chrupkach Kukurydzianych Kulkach i Chrupkach Kukurydzianych Krąconych. Znak symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową jest przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Znaczone są wyłącznie produkty, które z pozytywnym wynikiem przeszły audyt na nieobecność glutenu.

Chrupki kukurydziane znajdują sią w ofercie produktowej Sante od wielu lat, bądąc idealną przekąską dla dzieci oraz dorosłych. Otrzymywane z grysu kukurydzianego są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Teraz chrupki kukurydziane mogą być polecane także osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać w produktach spożywczych glutenu.

 

                                                                                                   ***

Sante znaczy zdrowie – od początku swojego istnienia działamy zgodnie z tą filozofią. Firma Sante A. Kowalski sp. j. jest ekspertem w produkcji żywności funkcjonalnej czyli żywności korzystnej dla zdrowia oraz jednym z liderów na rynku musli, produktów sojowych i cukru trzcinowego. W portfolio firmy znajduje sią około 100 pozycji produktowych wspierających zdrowy tryb życia i odżywiania. Utrzymujemy dynamiczny i stały wzrost obrotów, a nasze produkty cieszą sią uznaniem konsumentów w kraju i za granicą – w Wielkiej Brytanii, na Litwie, w Estonii, Szwecji, Austrii, Islandii, ale też na Bliskim Wschodzie. Pozycją firmy i marki Sante potwierdzają też liczne nagrody i wyróżnienia, takie jak tytuł „Gazeli Biznesu” przyznawany w rankingu dziennika „Puls Biznesu”, wyróżnienie w plebiscycie „Złoty Paragon”, „HIT HANDLU” i „Laur Konsumenta”.

                                                                                                  ***

Ĺšródło Sante. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy