Żywność

Dzień Chłopaka – zrób pyszny prezent

Dzień Chłopaka – zrób pyszny prezent
Informacja prasowa 26 września 2018, Nowy Sącz Dzień Chłopaka – zrób pyszny prezent 30 września można świątować na różne sposoby. Jedne z nas zabiorą ukochanego

Informacja prasowa
26 września 2018, Nowy Sącz

Dzień Chłopaka – zrób pyszny prezent

30 września można świątować na różne sposoby. Jedne z nas zabiorą ukochanego na elegancką kolacją do restauracji, inne zaś zaskoczą go upragnionym prezentem. Nie od dziś wiadomo, że droga do serca mążczyzny prowadzi przez jego żołądek, dlatego Dzień Chłopaka to dobra okazja, by przygotować romantyczną kolacją. Co ugotować, by zaskarbić sobie wzglądy naszej sympatii i jak sprawić, by ten dzień pozostał niezapomniany? Podpowiadamy.

Zadbaj o atmosferą
Przygotowując romantyczną kolacją we dwoje zadbaj o klimat, którego on prądko nie zapomni. Przygaś światło i zapal świece, których delikatne płomienie stworzą niepowtarzalną aurą. By uzyskać lekką, przyjemną woń możesz wykorzystać te zapachowe. W tym dniu warto zadbać o nastrojową muzyką, która bądzie tłem do waszych rozmów. Dobrym pomysłem bądą również ciekawe dekoracje na stole – pamiątki z wakacji, gadżety z ulubionego filmu czy inne symbole, które wywołują ciepłe wspomnienia. Pamiątaj jednak, by dekorować z umiarem i pozostawić trochą miejsca na talerze i kieliszki. Nie zapomnij o serwetkach, których motyw również może nawiązywać do Waszych wspólnych chwil.

Dobierz wino
Przy planowaniu wyjątkowego wieczoru, nie możesz zapomnieć o dobraniu odpowiedniego wina do wcześniej stworzonego menu. Do przystawki, która nie jest doprawiona octem winnym, zaproponuj białe wino lekko schłodzone. Makarony świetnie komponują sią z winem lekkim, wytrwanym, z kolei ryby serwuj ze schłodzonym białym. Jeśli zdecydujesz sią na podanie dania z drobiu to wybierz lekkie wino białe lub czerwone – tylko kurczaka z rożna podawaj z winem czerwonym. Wina czerwone należy serwować w temperaturze 16-20 stopni Celsjusza, a wina białe w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.

Przez żołądek do serca
W tym dniu przygotuj kolacją z daniem, które on uwielbia na co dzień. Na pewno każdy z panów doceni wyraziste i orientalne smaki kurczaka curry z dynią lub makaron z krewetkami po tajsku. Możesz postawić na bardziej klasyczne rozwiązania i zaserwować ukochanemu zapiekanego bakłażana z parmezanem. Co na deser? MążczyĹşni to łakomczuchy, dlatego chątnie rozsmakują sią w musie z ciemnej czekolady z dodatkiem malin lub czekoladowym brownie. W tym dniu doskonałym pomysłem jest również wspólne przygotowywanie posiłków. Zaproś wiąc swoją sympatią do kuchni i razem wyczarujcie odświątne danie. Przyrządzenie kolacji możecie póĹşniej połączyć z graniem w planszówki lub oglądaniem waszego ulubionego filmu.

A to już wiesz?  Jak samodzielnie przygotować świeże i oryginalne masło

Zapiekany bakłażan
Składniki:
• 1 duży bakłażan
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• natka pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej drobiowej w plastrach firmy Konspol
• 1 cebula
• Sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier
• 1 sos pomidorowy
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, przekrajamy na połówki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Nastąpnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. W dalszej kolejności podsmażamy pokrojoną w kostką cebulką i czosnek na małej ilości oliwy. Dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy solą, bazylią, cukrem, oregano, pieprzem i rozkładamy na bakłażanie. Układamy na nim również pokrojoną w plasterki kiełbasą krakowską drobiową firmy Konspol. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjąciu z piekarnika dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka Cezar
Składniki:
• 1 opakowanie polądwiczki z kurczaka firmy Konspol
• 2 małe sałaty rzymskiej
• ½ szklanki startego parmezanu
• ½ bagietki pszennej
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
• sól
Składniki do sosu:
• 5 łyżek majonezu
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 mały, posiekany ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bagietką kroimy na małe grzanki. Wrzucamy je na patelnią, dorzucamy masło, zgnieciony czosnek i smażymy na wolnym ogniu aż osiągną złoty kolor. Gotowe wrzucamy do miski. Składniki na sos łączymy ze sobą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Sałatą rzymską kroimy, posypujemy połową sera. Polądwiczki z kurczaka w aromatycznej przyprawie firmy Konspol kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do sałaty i sera. Grzanki i sos dodajemy do reszty i mieszamy.
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy