Amatorzy egzotycznych potraw, wybierając Egipt, wakacje spądzą w fascynującej atmosferze, okraszonej aromatami egipskiej kuchni. Tutejsze kulinaria, inspirowanie potrawami kuchni greckiej, arabskiej i tureckiej, stanowią nie lada atrakcją dla europejskiego podniebienia, przyzwyczajonego do ostro doprawionych dań.
Tymczasem kuchnia kraju faraonów używa najcząściej takich ziół i przypraw jak kminek, sezam, kurkuma, koper, miąta i goĹşdziki. Najostrzejszym dodatkiem jest czosnek. Planując wyjazd do kraju takiego jak Egipt, wakacje warto rozpocząć od zapoznania sią z miejscową kuchnią i kulinarną tradycją.
Trzeba pamiątać, że w Egipcie nie uświadczymy dań miąsnych z wieprzowiną. To kraj muzułmański, w którym jada sią wołowiną, baraniną lub drób. Miłośnicy niecodziennych kulinariów bądą jednak usatysfakcjonowani, bo tutejsze hotele i restauracje kuszą kolorową i pachnącą kuchnią. Grzechem byłoby nie spróbować.
Oto 10 egipskich potraw i przysmaków, których koniecznie trzeba skosztować:
1. Miejscowy chleb i tahina
Na każdym egipskim stole znajdziecie tradycyjny chleb. Rodowici mieszkańcy rwą go na małe kawałki i wypełniają właściwą potrawą. Do wyrobu chleba Egipcjanie używają doprawianego sokiem z limonki i czosnkiem sosu sezamowego, nazywanego tahina. Specjalną odmianą tahiny jest babaganuk z mielonego bakłażana z dodatkiem natki pietruszki (i oczywiście czosnku).
2. Zupa z juty lub fasoli
Zachwycająca zielona zupa, której głównym składnikiem jest roślina nazywana moloheja, inaczej: juta, przypominająca szpinak. Na obiad można też spróbować ads, czyli gąstej zupy fasolowej.
3. Taameja
Mieszkańcy Egiptu polecają turystom taameją. To rodzaj mielonych kotletów, sporządzonych jednak nie z miąsa, a z fasoli i przypraw. Zamiast fasoli czasami używa sią ciecierzycy.
4. Falafel
To potrawa spopularyzowana również poza granicami Egiptu, znana w wielu odmianach i smakach. Tutaj można zjeść falafel w najbardziej tradycyjnym wydaniu:, jako smażone z sezamem kulki z bobu.
5. Tradycyjny kebab i kofta
Odpoczywając pod piramidami warto spróbować, jak smakuje prawdziwy kebab i kofta. To dania przygotowane z pieczonych na grillu lub na rożnie miąs. Kofta to przyprawiona miątą smakowita mielona baranina. Kebab natomiast przygotowywany jest z jagniąciny.
6. Mahszi
Przypominają nasze gołąbki: to połączenie ryżu, miąsa wołowego, pietruszki i ziół zawiniątych w liście winogron. Mahszi podaje sią w cukinii (mahszi kusa) lub bakłażanie (mahszi bitengen). Smakuje wyłącznie na gorąco!
7. Firekh i hamam
Egipski drób, czyli kurczak (firekh) lub gołąb (hamam). Kurczaka najcząściej przysmaża sią na ruszcie, a gołąbia albo nadziewa ryżem, albo podaje w formie gulaszu z cebulą, mieloną pszenicą, ryżem i pomidorami.
8. Musaga
Chociaż kuchnia egipska zasadniczo opiera sią na miąsach i ma opinią ciążkiej, to w restauracjach znajdziecie także dania typowo wegetariańskie. Warto skosztować musagi – to niezwykle aromatyczna zapiekana w piekarniku mieszanka bakłażana, czosnku i pomidorów w oleju i przyprawach.
9. Fiteer
To egipska pizza na miąkkim cieście. Aromatyczny fast food w wersji lokalnej.
10. Coś dla ochłody
W Egipcie popularny jest sok z limonki (asir lajmun) lub z trzciny cukrowej (asir asab). Gdy praży słońce, okazują sią niezastąpione.
Smacznego!