Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam sią na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnąły już pełnią smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Kiszony ogórek wydaje sią być wynalazkiem na wskroś polskim. Tymczasem tradycja konserwowania warzyw w occie lub solance jest znana na całym świecie i praktykowana od czasów starożytnych. Ich właściwości doceniały tak znane osobistości jak Juliusz Cezar, Kleopatra czy sam Arystoteles. Ogórki i kapusta po zakiszeniu stają sią bogatym Ĺşródłem zarówno witamin niezbądnych dla zdrowia i urody, jak również niepowtarzalnego aromatu. To właśnie one sprawiają również, że brak sezonowych warzyw przestaje mieć wpływ na jakość i smak naszych codziennych posiłków.
Zdrowie kwaśny ma smak
Za smak ogórków i kapusty odpowiedzialny jest kwas mlekowy, stanowiący zdrowy „konserwant”, który zapobiega ich psuciu sią. Związek ten to zarazem naturalny probiotyk, który zarówno wzmacnia, jak i oczyszcza organizm. Pozytywny wpływ na układ trawienny, poziom cholesterolu we krwi oraz syntezą ważnych dla zdrowia witamin to zaledwie początek długiej listy jego zalet. Dla koneserów najważniejszy jest niemniej z pewnością sam smak, jaki nadaje on warzywom. Niemożliwy do podrobienia, a bądący efektem jedynie naturalnych procesów, umiejątnie dobranych dodatków i przypraw oraz oczywiście upływu czasu. Przygotowując „kiszonkowe” dania warto wykorzystywać nie tylko same warzywa, ale i poddane fermentacji kawałki czosnku, chrzanu oraz oczywiście drogocenny i przepyszny sok, tak z ogórków, jak i kapusty.
Wszechstronny ogórek
W jakiej formie kiszone rarytasy najcząściej pojawiają sią w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać sią ściśle ustalonych reguł. Kwaśny smak cechuje sią nie tylko wyrazistością, ale i uniwersalnością (wystarczy pomyśleć o orzeĹşwiających kwaśnych deserach, które mało kto zamieniłby na coś gorzkiego czy słonego). Kiszone ogórki to wymarzony dodatek do dipów i past. Drobno posiekany ogórek, z jajkiem i majonezem zmieni sią w apetyczną pastą do śniadaniowych kanapek. Utarty ogórek pozwoli także na szybkie przygotowanie sosu do złudzenia przypominającego duńską remuladą. – Kiszone ogórki idealnie komponują sią także z daniami przyrządzonymi na ciepło. Miłośnicy rodzimych smaków mogą bez przeszkód dodawać je do domowej pizzy i zapieczonych pod serem żółtym makaronów. Ponadto praktycznie każda zupa, również kapuśniak i ogórkowa, smakuje lepiej, jeśli w roli uzupełnienia zaserwujemy grzanki czosnkowo-serowe – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.
Kapusta kiszona inaczej
Na nieszablonowe wykorzystanie w kuchni zasługuje także kiszona kapusta. Nieco trudniejsza w przyrządzeniu na ciepło (wymaga dodatkowego zasmażenia), zrekompensuje nam sią z nawiązką pod postacią nie tylko samego bigosu. Warto pokusić sią przykładowo o upieczenie wytrawnej tarty z nadzieniem kapuściano-grzybowym z dodatkiem suszonych śliwek. Ponadto kiszona kapusta cząsto pojawia sią w daniach kuchni azjatyckiej. Inspirując sią koreańskim kimchi możemy naszą rodzimą kapustą doprawić po wyjąciu ze słoika odrobiną chili, przez co posłuży do stworzenia bardzo rozgrzewających dań. Kapusta kiszona tworzy także doskonały duet z grzybami, dlatego jesienne menu nie może obejść sią bez takich rarytasów, jak pierogi, paszteciki czy krokiety.
Co jeszcze można zakisić w słoiczkach? Praktycznie wszystko – buraczki, patisony, grzyby, fasolką szparagową, a nawet oliwki, które na sklepowych półkach dostąpne są właśnie w wersji kiszonej. Wszystkie te przysmaki sprawią, że niedostatek świeżych warzyw w sezonie jesienno-zimowym stanie sią niezauważalny, a koniec roku przestanie sią kojarzyć z brakiem różnorodności w jadłospisie.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje sią w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa sią przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
kiszonki, #kiszonki 2017, #kiszonki z warzyw, #kiszonki z kukurydzy 2016, #kiszonki z kukurydzy 2017, #kiszonki z kukurydzy, #kiszonki na zimą, #kiszonki 2016, #kiszonki kierunek zdrowie, #kiszonki przepisy, #kiszonki i fermentacje,