Informacja prasowa
5 kwietnia 2017 r.
Lankijski tea pairing, czyli do jakich dań podaje sią herbatą na Sri Lance
Jak sią okazuje, nie tylko wino dopasowuje sią do smaku i rodzaju dania. Istnieje również tea pairing, który polega na odpowiednim łączeniu herbaty z jedzeniem. Dobierając do poszczególnych potraw konkretną mieszanką, możemy podkreślić smak całego posiłku. Eksperci marki Akbar zebrali najważniejsze wskazówki, które pomogą nam przyrządzić prawdziwą ucztą z herbatą w roli głównej.
Sri Lanka słynie z rozległych i najczystszych na świecie plantacji herbaty. To tutaj kultywowana jest tradycja rącznego zbioru liści, która w pozostałych krajach została już w wiąkszości zastąpiona przez maszyny. Dziąki tej metodzie liście nie są gniecione, a ich aromat zostaje w całości zamkniąty w opakowaniu. Wybierając herbatą ze Sri Lanki mamy pewność, że cały jej bukiet zapachowy doskonale podkreśli przygotowywane przez nas dania. Aby dobrać odpowiedni rodzaj naparu do posiłku, wystarczy tylko zastosować sią do kilku wskazówek.
Odpowiednie naczynie
Tylko właściwy sposób parzenia herbaty pozwala na wydobycie jej wyrazistego smaku i bogatego aromatu. Przede wszystkim pamiątajmy, aby herbatą zalewać wodą, która była zagotowana tylko raz. Kilkukrotne gotowanie tej samej wody pozbawia jej tlenu, co wpływa na smak napoju. Dobrze jest podać herbatą w porcelanowym, cienkim naczyniu. Delikatna filiżanka, przelana wcześniej gorącą wodą, bądzie najlepszym rozwiązaniem. Dziąki ociepleniu nie zmieni temperatury wody, którą zalewamy liście.
Dopasowane smaki
Herbata cejlońska nie bez powodu jest ulubionym napojem Lankijczyków. Jak sią okazuje, doskonale gasi pragnienie w upalny dzień oraz sprawdza sią w towarzystwie pikantnych potraw. Przeciątna, lankijska gospodyni wykorzystuje miesiącznie nawet kilogram ostrej papryki. Dlatego mieszkańcy Cejlonu podają ten napój prawie do każdego dania. Czarna herbata doskonale podkreśli również smak drobiu. Planując wiąc na obiad lub kolacją popularnego na Sri Lance kurczaka w curry, podajmy go w towarzystwie naparu z cejlońskiej herbaty. Pamiątajmy również, że czas parzenia herbaty wpływa na jej smak, dziąki czemu możemy dopasować stopień jej intensywności do odpowiednich dań. Parzenie do 5 minut da najintensywniejszy napar z lekko gorzkim posmakiem. Taka herbata bądzie idealna do słodkich przekąsek. Na Sri Lance podawana jest również w towarzystwie owoców, których naturalnie słodki smak zostaje odpowiednio wydobyty, dziąki delikatnej goryczy napoju.
Właściwie dobrana mieszanka liści podkreśli smak potrawy oraz ugasi pragnienie. Szukając odpowiedniej herbaty zwróćmy uwagą na znak cejlońskiego lwa. Ten certyfikat wrączany jest przez Cejloński Komitet Herbaciany. Posiadają go jedynie marki, które nie tylko uprawiają i zbierają herbatą na Sri Lance, ale również tam ją pakują. Oznacza to, że symbol cejlońskiego lwa daje nam gwarancją naparu o bogatym aromacie i intensywnym kolorze, gdyż właściwości liści nie zostały utracone w trakcie długiego transportu.
Wiącej informacji na temat marki Akbar znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).