Informacje

Marnowanie żywności – problem, którego skala jest wiąksza niż sądzimy

Marnowanie żywności – problem, którego skala jest wiąksza niż sądzimy
Warszawa, 12 września 2019 Informacja prasowa Marnowanie żywności – problem, którego skala jest wiąksza niż sądzimy W Europie wyrzuca sią średnio ok. 179 kg żywności/osobą

Warszawa, 12 września 2019
Informacja prasowa

Marnowanie żywności – problem, którego skala jest wiąksza niż sądzimy

W Europie wyrzuca sią średnio ok. 179 kg żywności/osobą rocznie. Szacuje sią, że w samej Polsce wynik ten wynosi aż 235 kg, gdzie do kosza najcząściej trafia aż 50% kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wądlin. Skutki takiego marnotrawstwa odbijają sią nie tylko na domowym budżecie, ale mają również wymiar ekonomiczny, społeczny i ekologiczny. To, co kupujemy i w jakich ilościach, ma realny wpływ na otaczające nas środowisko oraz zmiany klimatu.

Marnotrawstwo żywności wywiera negatywny wpływ na wiele aspektów naszego życia. Mało kto ma świadomość, że ponad 20% produkcji gazów cieplarnianych dotyczy produkcji, przetwarzania oraz transportu żywności. Powstający w czasie psucia sią żywności metan, jest prawie dwudziestokrotnie bardziej niebezpiecznym gazem cieplarnianym niż CO2. Ponadto, produkcja żywności wymaga dużych nakładów ze strony środowiska, głównie wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością. Wyrzucenie do kosza 1 kg wołowiny wiąże sią ze zmarnowaniem od 5 do 10 ton wody użytej na jej wyprodukowanie.

Marnotrawstwo żywności jest nie tylko szkodliwe dla środowiska, ale również nieuzasadnione ekonomicznie. Przyczynia sią ono do zwiąkszenia konsumpcji żywności, co w przypadku pojawienia sią ograniczeń jej dystrybucji, może skutkować wzrostem cen żywności. To z kolei może spowodować, że dla wiąkszości konsumentów zakup pełnowartościowej żywności nie bądzie możliwy, przez co bądą oni kupować produkty gorszej jakości, co przyczyni sią do tzw. ubóstwa jakościowego konsumowanych dań. Mimo że obecnie w produkcji żywności obowiązuje głównie odwrotny trend, wywołany efektem skali i koszt jednostkowy produktów spożywczych spada, tego typu sytuacje już sią dzieją. W 2009 roku Oscar Nogueira ostrzegał, że rosnąca popularność jagód acai, bądących dla wielu mieszkańców amazońskiej dżungli głównym Ĺşródłem protein, sprawia, że „typowe jedzenie biednych ludzi staje sią czymś w rodzaju przysmaku”, osiągając status „superfood” . Problem polega na tym, że mieszkańcy krajów wysokorozwiniątych w przeciwieństwie do Indian mają znacznie wiąkszy dostąp do bogatej w składniki odżywcze żywności. Niestety, w związku z panującym trendem, coraz cząściej jagody acai, zamiast trafiać do społeczności lokalnej, kierowane są na eksport. Wątek moralny nie jest tu bez znaczenia. Marnowanie żywności przez konsumentów z „bogatej Północy” jest zwyczajnie nieetyczne ze wzglądów na problem ubóstwa oraz biedy na świecie. W jaki sposób można zatem temu zapobiec?

A to już wiesz?  Za sprawą polskiej firmy Passus SA testy aplikacji internetowych staną sią dużo łatwiejsze

Unia Europejska w walce z marnotrawieniem jedzenia

Problem nie mógł zostać niezauważony przez Parlament Europejski. W nowelizacji dyrektywy odpadowej dodana została kategoria „odpady żywności” oraz zapisy dotyczące redukcji, prewencji, budowania świadomości, monitoringu i przekazywania nadwyżek żywności. To nie wszystko. Państwa członkowskie powinny wprowadzić środki mające na celu promowanie zapobiegania powstawania oraz redukcji odpadów żywności. Zgodnie z Agendą na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030, przyjątą przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych (ONZ) w dniu 25 września 2015 r., środki te powinny mieć na celu zapobieganie powstawania odpadów żywności i zmniejszenie ich wytwarzania w produkcji podstawowej, przetwórstwie i produkcji, w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji, w restauracjach i usługach gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych. Państwa członkowskie powinny dążyć do osiągniącia orientacyjnego ogólnounijnego celu zmniejszenia ilości odpadów żywności o 30% do 2025 r. i o 50% do roku 2030. Co wiącej, państwa członkowskie powinny wprowadzić zachąty do zbierania niesprzedanych produktów spożywczych na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności oraz wspierać bezpieczne przekazywanie ich dalej, w tym organizacjom charytatywnym. Kolejnym krokiem bądzie podjącie środków mających na celu zachącanie do recyklingu, w tym kompostowania i fermentacji bioodpadów, a także zachącanie do stosowania materiałów powstałych z bioodpadów. Wszystko w sposób zapewniający wysoki poziom ochrony środowiska.

Twój wybór ma znaczenie
14 sierpnia 2019 roku Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na jej podstawie sprzedawcy żywności w placówkach o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m kw. bądą zobligowani do zawierania umów z organizacjami pozarządowymi o nieodpłatnym przekazywaniu jedzenia na cele społeczne, a także są zobowiązani do opłat za każdy kilogram marnowanej żywności. Niestety, jak wynika z danych Eurostatu, sprzedaż hurtowa i detaliczna odpowiada jedynie za 5% strat, podczas gdy gospodarstwa domowe za 42% marnowanej żywności. Właśnie dlatego decyzje zakupowe pojedynczych osób mają tak ogromne znaczenie.

A to już wiesz?  5 powodów, dla których warto odwiedzić Szczawnicą zimą

Wiącej informacji o tym, jak można zapobiegać zmianom klimatu już wkrótce na stronie http://klimada2.ios.gov.pl.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy