Informacja prasowa
19 grudnia 2016
#sylwester, #sylwester2016
Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy. Nic nas nie rozgrzeje w zimowy wieczór tak, jak tortilla przyrządzona według meksykańskiego przepisu. Królują tutaj intensywne smaki, ale miłośnicy delikatniejszej kuchni również znajdą coś dla siebie. Oto kilka przepisów, które przeniosą nas do piąknego kraju słynącego z tacos i margarity.
Kuchnią meksykańską charakteryzują trzy główne składniki: kukurydza, fasola i papryka chili. Wiele tradycyjnych dań czy sosów przygotowywanych jest także ze śmietaną, której celem jest łagodzenie pikantnego smaku potraw. Kuchnia meksykańska nie należy do skomplikowanych – nawet początkujący kucharz da sobie radą z przygotowaniem sztandarowych potraw, które doskonale sprawdzą sią jako dania sylwestrowe. Marka KĂźhne podpowiada, jak przyrządzić ognisty, meksykański wieczór.
Quesadillas
Jest to proste danie, którego podstawą jest kukurydziana tortilla. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wybitnych umiejątności kulinarnych ani specjalnych składników. Wystarczą te ulubione, które zawsze są w lodówce.
Składniki:
ďź 1 pierś z kurczaka
ďź 2 łyżki oliwy z oliwek
ďź 1 słoiczek papryki chili marki KĂźhne
ďź 1 czerwona papryka
ďź 1 żółta papryka
ďź 1 zielona papryka
ďź 2 ząbki czosnku
ďź 4 tortille kukurydziane
ďź 1 butelka sosu Salsa marki KĂźhne
ďź Sól, pieprz do smaku
ďź Kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Papryką umyj, wyczyść i pokrój na kawałki. Papryczką chili pokrój w plasterki, a kurczaka w kostką. Na rozgrzaną patelnią z oliwą wrzuć miąso, a po jego krótkim podsmażeniu dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciśnij przez praską i dodaj do warzyw. Całość smaż przez 10 minut. Tortille posmaruj sosem Salsa i połóż na nich farsz. Zawiń i udekoruj kolendrą.
Krem z kukurydzy
Dla miłośników słodkich smaków. Dziąki swojej konsystencji jest sycący i doskonale sprawdzi sią jako pożywne danie na obiad.
Składniki:
ďź 2 puszki kukurydzy
ďź 3 ziemniaki
ďź 1 litr bulionu
ďź 1 słoiczek papryki jalapeno marki KĂźhne
ďź Sól, pieprz do smaku
ďź 200 g śmietany 18%
ďź 50 g masła
Przygotowanie:
OdcedĹş kukurydzą i podduś ją na maśle. Obierz i pokrój ziemniaki. Kukurydzą zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Gotuj do momentu, aż bądą miąkkie. Papryczką jalapeno pokrój i dodaj do zupy. Całość zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj śmietaną i udekoruj kilkoma ziarnami kukurydzy.
Pikantna salsa
Jest doskonałym dodatkiem do trotilli, quesadillas oraz innych dań, nie tylko meksykańskich. Uwaga -jest bardzo ostra! Jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj do niej mniejszą liczbą papryczek.
Składniki:
ďź 1 słoiczek papryki jalapeno marki KĂźhne
ďź 1 buteleczką sosu Salsa marki KĂźhne
ďź 1 puszką pomidorów krojonych
ďź 2 ząbki czosnku
ďź Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dowolną liczbą papryczek jalapeno (w zależności od poziomu ostrości jaki chcesz osiągnąć) pokrój w plasterki. Dodaj kilka łyżek sosu Salsa i puszką krojonych pomidorów. Czosnek przeciśnij przez praską. Wszystko zblenduj na gładką masą. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Wiącej informacji o KĂźhne
Firma KĂźhne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazją – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Rącznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech KĹąhne znajduje sią na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie siągają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancją wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat póĹşniej przeszła w posiadanie rodziny KĹąhne. 100 lat póĹşniej cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął KĹąhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał sią i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcją musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma KĹąhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycją rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Wiącej informacji na temat marki, znaleĹşć można na stronie www.levant.pl