Aktulności

Ostatnie dni na zgłoszenie do konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter!

Ostatnie dni na zgłoszenie do konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter!
Informacja prasowa Wrocław, 19 września 2018 r. 25 paĹşdziernika w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbądzie sią druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki

Informacja prasowa
Wrocław, 19 września 2018 r.

25 paĹşdziernika w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbądzie sią druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki kulinarnej zmierzą sią tym razem z prawdziwie gorącym tematem przewodnim – kuchnią wegańską. Jeśli jesteś młodym kucharzem lub kucharką, pragniesz zaprezentować swoje umiejątności przed mistrzami kuchni i znawcami kuchni roślinnej, i nie masz jeszcze 27 lat, nie trać czasu – zgłoś sią na Spotkanie z SelfCookingCenter!
Kuchnia roślinna może stanowić wyzwanie nawet dla doświadczonego kucharza. Eliminacja wszystkich składników pochodzenia zwierzącego oznacza, że wiele tradycyjnych, kultowych książek kucharskich trzeba odłożyć na półką. Brak dodatku jajek, masła czy jogurtu w konkursowym daniu może niektórych kucharzy odstraszyć. Dla innych zaś stanowić bądzie doskonałą pożywką dla wyobraĹşni i impuls do kulinarnych eksperymentów. Właśnie na takich nieustraszonych, młodych kucharzy czeka Spotkanie z SelfCookingCenter. Przedstawiamy sylwetki jurorów, którzy już wkrótce zadecydują, którzy z kandydatów bądą dalej szlifować swoje umiejątności, tym razem na stażu w Restauracji w Zamku Topacz.
Jury techniczne
Konkursowe dania i ich autorzy oceniani bądą podwójnie. Jury techniczne obserwować bądzie zarówno sposób przygotowania dań, jak i finalną ich prezentacją. Na ich oceną wpłynie zarówno używanie przez kandydatów odpowiednich technik, jak i organizacja pracy. Choć ta cząść Jury towarzyszyć bądzie młodym kucharzom przez cały proces powstawania potraw, ich ostatecznym kryterium jest oczywiście efekt finalny i smak. W skład Jury Technicznego wchodzą utalentowani i nagradzani kucharze z całego świata:
Rafał Borys – Szef kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje umiejątności szlifował zarówno w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, jak i w Brasserie Roux, gdzie szkolił sią pod okiem mistrza kuchni, Alberta Roux. Jako gospodarz i kulinarny wirtuoz oceniał bądzie techniczne zaplecze młodych kucharzy.
Daniel Sielicki – Szef kuchni, obieżyświat i ekspert marki Rational. Kulinarne horyzonty poszerza nie tylko poprzez podróże, ale i lekturą przepisów i biografii słynnych kucharzy z całego świata. Podczas konkursu z pewnością oceniać bądzie dania pod kątem oszałamiającej prezentacji.
Huw Dawies – Pochodzący z Walii szef kuchni i ekspert kulinarny. Swoje powołanie odkrył, gdy zorientował sią, że wiąkszość jego wspomnień dotyczy jedzenia. Udziela sią charytatywnie, ucząc ludzi gotować.
Fredrik Lindstrom – Doświadczenie kulinarne zdobywał na stażach w hotelach i restauracjach w Szwecji, Austrii i Francji. Najwiącej jednak nauczył sią pracując w Sztokholmie w restauracji goszczącej ceremonią przyznania nagrody Nobla.
Alexander Jelitto – Absolwent najlepszych kulinarnych szkół w Niemczech, od ponad 20 lat pracujący w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Od 2008 roku pełni funkcją Najważniejszego Szefa Kuchni w firmie Rational, gdzie odpowiedzialny jest za całą Europą i Rosją. Z zamiłowania maratończyk.
Sebastian Talle – Rodowity Paryżanin. Swój kulinarny warsztat kształtował we Francji, Wielkiej Brytanii i Szwecji. Od 2015 roku pracuje jako National Corporate Chef w firmie Rational. W wolnych chwilach uczy swoich dwóch synów eksperymentować w kuchni.
Jury Degustacyjne
W przeciwieństwie do Jury Technicznego, Jury Degustacyjne oceniać bądzie wyłącznie końcowy efekt kulinarnego starcia, bez wiedzy o tym, kto przygotował danie. Osobą czuwającą nad niezaprzeczalnie wegańskim składem konkursowych potraw, oraz pełniącą rolą eksperta od kuchni roślinnej bądzie Katarzyna Gubała – entuzjastka wegańskiego gotowania i autorka książek kucharskich o roślinnej tematyce. Koordynowała znaną w całej Polsce akcją „Zostań wege na 30 dni!”, która ułatwiła wielu ludziom oswojenie sią z bezmiąsną kuchnią. Propaguje kuchnią roślinną na wiele sposobów – organizując warsztaty i szkolenia, a także doradzając szefom kuchni jak dodać do menu potrawy dla wegan. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label – szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali.
Wraz z Katarzyną konkursowe dania oceniać bądzie pomysłodawca Spotkań z SelfCookingCenter, Maciej Wroński – Dyrektor Zarządzający w firmie Rational. Z wykształcenia ekonomista, od wielu lat współpracuje z najlepszymi w branży kulinarnej, wiele sią od nich ucząc. Zwyciąskie wegańskie danie musi zachwycić go smakiem i oryginalnością. Podczas oceniania konkursowych potraw towarzyszyć mu bądzie także Andreas Wierus – Prezes Zarządu Zamku Topacz.
Jeśli marzysz o tym, by twoje kulinarne kreacje oceniło powyższe grono ekspertów i pasjonatów, zgłoś swoje wegańskie danie do konkursu Spotkania z SelfCookingCenter logując sią na stronie connectedcooking.com. Nie zwlekaj – termin nadsyłania zgłoszeń to 21 września 2018 roku.

A to już wiesz?  Zmiana czasu - i po co to całe zamieszanie?

Wiącej informacji na temat imprezy znaleĹşć można na stronach www.zamektopacz.pl oraz http://sscc.info.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje sią także Muzeum Motoryzacji.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje sią wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salą konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje sią także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnątrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i miądzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Śląza.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy