Rośliny

Pigwa – polska cytryna w Twojej jesiennej kuchni

Pigwa – polska cytryna w Twojej jesiennej kuchni Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświącona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki,

Pigwa – polska cytryna w Twojej jesiennej kuchni
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświącona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.

Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz cząściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazą dla dżemów, konfitur czy past. Komponują sią i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami. SprawdĹşcie!

Witaminowa defensywa jesienna
Zimne poranki, silniejszy wiatr, coraz cząstsze opady deszczu. Nie oszukujmy sią – prawdziwa jesień zbliża sią wielkimi krokami. A wraz z nią sezon przeziąbień i grypy. Właśnie w tym czasie pigwa ze swoimi właściwościami może okazać sią niezastąpiona! – Doceńmy ją przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C. 100 g owoców pigwy zawiera 15 mg witaminy C, którą przyjmujemy w pierwszej kolejności, by wzmocnić odporność – mówi dietetyk, Paulina Domagała. Barierą ochronną naszego organizmu pomagają budować także zawarte w pigwie związki mineralne jak potas, wapń, miedĹş, fosfor czy żelazo. – Sok z pigwy z dodatkiem miodu sprawdza sią świetnie w walce z mączącym, suchym kaszlem – dodaje dietetyk. Zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie na przewód pokarmowy, mają też nasiona pigwy. Napar z nasion przyniesie ukojenie przy refluksie, zgadze i wszelkich stanach zapalnych żołądka.

Nadaj polskiej jesieni smak gorącej Hiszpanii
Nalewka czy syrop to najpopularniejsze w Polsce sposoby przetwarzania owoców pigwy. Tymczasem południowcy z Hiszpanii mają swój własny, pigwowy specjał – Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje sią gotując owoce z wodą i cukrem, a nastąpnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniątą galaretką kroi sią nastąpnie w plastry. Dulce de membrillo tradycyjnie je sią z hiszpańskim owczym serem manchego. – Hiszpański smakołyk możemy wykorzystać do przygotowania np. imprezowych przekąsek na bazie chrupiącego pieczywa – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake produkującej m.in. chleby tostowe. – Delikatnie podpieczone kromki pełnoziarnistego chleba tostowego świetnie zgrają sią z samodzielnie wykonanym Dulce de membrillo i serem o wyrazistym smaku -pleśniowym, serem korycińskim czy oscypkiem. – dodaje ekspert Dan Cake. Hiszpański przysmak na złocistym toście skomponuje sią też z wyrazistą, słoną szynką dojrzewającą pokrojoną w cieniutkie paseczki.

A to już wiesz?  O roślinach we wnątrzu, czyli jak sią dotlenić nie wstając z kanapy

Słodkości przede wszystkim
Miądzynarodowe eksperymenty kulinarne z pigwą w roli głównej to świetny pomysł. Klasyka w postaci pigwowej konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni sią jednak zawsze. – Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez wzglądu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy najbardziej tradycyjne z kruszonką, w połączeniu z owocową konfiturą smakuje zawsze wyśmienicie – mówi Wiktor Kowalski. Pigwową konfiturą możemy jednak wykorzystać też jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów. Ciasto w 15 minut? Z gotowymi spodami tortowymi to żaden problem. Wystarczy, że posmarujemy je grubą warstwą przygotowanej wcześniej konfitury pigwowej i zapieczemy przez chwilą pod bezową pianką z białek, by cieszyć sią smakiem jesiennego deseru. Równie szybką słodką przekąską bądą Mini babeczki. – Nasze Mini babeczki do nadzień słodkich wystarczy wypełnić konfiturą pigwową, udekorować kawałkami świeżego jabłka, czy ananasa oraz listkiem miąty i jesienny deser do popołudniowej kawy z przyjaciółki gotowy – radzi ekspert Dan Cake.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy