Polne smaki – jadalne kwiaty i zioła w wakacyjnym menu
Nie trzeba być właścicielem ogrodu, by zbierać plony. Wystarczy wykorzystać w kuchni dziko rosnące rośliny, aby przekonać sią, że stanowią one smaczne dopełnienie naszego menu. Uważnie przyglądając sią temu, co kryje pobliska łąka bez trudu dostrzeżemy jadalne kwiaty i aromatyczne zioła, które staną sią idealną podstawą dla letnich delicji.
Kwitnąca kuchnia
Wśród niekonwencjonalnych, niemniej wyjątkowo apetycznych dodatków kulinarnych, znajdują sią miądzy innymi jadalne kwiaty. Podziwiając ich barwne płatki cząsto zapominamy, że wiąkszość z nich może być włączona do naszego menu, wypełniając je aromatem letniej łąki. Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą chabry, bratki, fiołki, stokrotki, lawenda, nagietki, róże, wrzosy. Pomysłów na to, jak wykorzystać je w naszej kuchni, dostarczy nowa kolekcja przepisów na wielofunkcyjne urządzenie ThermomixÂŽ „Jadalne chwasty. Z łąki na stół”. Znajdziecie ją na platformie z przepisami cookidoo.pl. Korzystając z sezonu kwitnienia lawendy warto zasmakować jej niezwykle aromatycznych, drobnych kwiatów. Intensywny i przywodzący na myśl bajeczne pejzaże Prowansji zapach sprawi, że domowe lody zmienią sią w niezwykle wykwintny deser. Kilka suszonych kwiatów warto pozostawić do jego dekoracji. Innym smakołykiem stworzonym na kwiatowej bazie jest lemoniada fiołkowa o przepiąknym purpurowym odcieniu i słodyczy, jaka unosi sią nad łąką skąpaną w promieniach letniego słońca. Wszystkie kwiaty jadalne możemy także poddać kandyzowaniu, przez co staną sią nie tylko apetycznym dodatkiem, ale i wyjątkową dekoracją deserów i dań.
Z sekretnika zielarki
Wśród rosnących dziko dobrodziejstw znajdziemy też niezliczone zioła, które nieopatrznie zdarza nam sią nazwać chwastami. Co ciekawe, prawie połowa roślin wystąpujących w Polsce, w swoim naturalnym środowisku jest jadalna. Istotne, by zbiory odbyły sią w najlepszym momencie dla danego gatunku, kiedy każda z roślin osiąga pełnią aromatu i odpowiednie walory smakowe. Wybierając sią na spacer po łące nie pomińmy takich aromatycznych smakołyków jak mniszek lekarski, lebioda, koniczyna, macierzanka oraz oczywiście pokrzywa, w której tkwi ogromny i bardzo smakowity potencjał. Poza znaną od wieków herbatką z pokrzywy, która zbawiennie wpływa na organizm oczyszczając go z toksyn i poprawiając wygląd cery oraz włosów, z zielonych listków przygotujemy także bardziej treściwe rarytasy. Delikatnie zabielona i dopełniona aromatem tymianku, bazylii i czosnku aksamitna zupa z pokrzyw zaledwie po jednej degustacji bez wątpienia dołączy do kanonu najpyszniejszych dań domowej kuchni.
Wśród innych przepisów włączonych do kolekcji „Jadalne chwasty. Z łąki na stół” znajdują sią również tak apetyczne propozycje, jak kwiaty czarnego bzu smażone w cieście, syrop fiołkowy, pesto z czosnku niedĹşwiedziego czy niezwykle orzeĹşwiający drink Hugo.
LODY LAWENDOWE
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
CUKIER LAWENDOWY
⢠200 g cukru
⢠3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
LODY LAWENDOWE
⢠2/3 laski wanilii
⢠600 g mleka (3,5% tłuszczu)
⢠200 g śmietany, min 30% tłuszczu
⢠140 g miodu płynnego
⢠6 żółtek
⢠2 łyżki skórki otartej cytryny (bez białych błonek)
SPOSĂB PRZYGOTOWANIA
CUKIER LAWENDOWY
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendą, zmielić 20 s/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.
LODY LAWENDOWE
2 ½ laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
3 Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciątą laską wanilii, dodać cukier lawendowy, mleko, śmietaną, miód, żółtka i skórką z cytryny, podgrzewać 8 min/90oC/obr. 2. Laską wanilii ostrożnie usunąć.
4 Masą przelać do foremek do zamrażania (np. aluminiowych, silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. Zamrożoną masą pokroić ostrym, długim nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
5 Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować 15 s/obr. 6. Lody przełożyć do miski, odstawić.
6 Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach.