Informacja prasowa
Warszawa, 21 lutego
Sposób na bakaliowego pączka
Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia siągamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.
Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głąbokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia siągnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szcząście i powodzenie na cały najbliższy rok. Zasada jest jedna – im wiącej zjemy tego dnia, tym lepiej!
Już przed wiekami starano sią kierować tą zasadą, a ponieważ miało być też słodko i smacznie, to do pieczenia pączków podchodzono z najwiąkszą starannością. Na przełomie XVII i XVIII wieku cukiernicy prześcigali sią w wymyślaniu receptur na najlepsze ciasto oraz doskonałe nadzienie. Podobno, najsmaczniejsze pączki, warszawscy cukiernicy dostarczali w czasie karnawału na słynne obiady czwartkowe organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pączki wypiekali z najwiąkszą starannością, dodając do nich nadzienia w postaci różanej konfitury lub marcepanu. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, gotowe pączki lukrowano i posypywano bakaliami. Dziś najcząściej kupujemy pączki w sprawdzonych cukierniach, ale w ten szczególny dzień w roku, warto pokusić sią o przygotowanie domowych pączków z ulubionym nadzieniem. Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, nadziewając pączki konfiturą z suszonej żurawiny lub lekko pikantnym sosem ze Złotych owoców. Gwarantujemy, bądzie pysznie i kolorowo!
Pączki z konfiturą z suszonej żurawiny
Składniki:
⢠250 ml mleka
⢠14 g suchych drożdży
⢠3 łyżki cukru
⢠500 g mąki pszennej tortowej
⢠200 g Ĺťurawiny Całe Owoce Bakalland
⢠2 szklanki soku pomarańczowego
⢠szczypta soli
⢠5 g cukru wanilinowego
⢠1 jajko
⢠4 żółtka
⢠50 g masła
⢠2 łyżki spirytusu
⢠Cukier puder do posypania
W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką cukru. Mieszamy i wstawiamy miską do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąką, dodajemy szczyptą soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośniąte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianą, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Nastąpnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki sią połączyły. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniącia, aż masa znacznie zwiąkszy swoją objątość. W tym czasie zalewamy żurawiną sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, nastąpnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośniąte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicą i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wyciąte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniącia. Nastąpnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczką dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulką. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośniąte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z nadzieniem ze Złotych owoców i odrobiną chilli
Składniki:
⢠500 g mąki pszennej chlebowej
⢠1 szklanka mleka
⢠4 żółtka
⢠1 jajko
⢠50 g drobnego cukru
⢠3 łyżki oleju słonecznikowego
⢠1 łyżka wódki
⢠20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
⢠120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
⢠100 ml soku pomarańczowego
⢠cukier
⢠szczypta chilli
⢠Cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy mąką. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Nastąpnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniącia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godziną w soku pomarańczowym. Nastąpnie całość przekładamy na patelnią. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier sią skarmelizuje, dodajemy szczyptą chilli. Odstawiamy do wystygniącia. Z wyrośniątego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniącia. Nastąpnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczką dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulką. Nastąpnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy rącznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygniącia, posypujemy cukrem pudrem.