Zwyczaje

Vesak Poya – prawdziwe, lankijskie świąto

Vesak Poya – prawdziwe, lankijskie świąto
Informacja prasowa 9 stycznia 2017 Świąta Bożego Narodzenia to dla Polaków niezwykły czas spądzony w gronie rodziny oraz przyjaciół. Buddyjska cząść Lankijczyków również obchodzi podobne

Informacja prasowa
9 stycznia 2017

Świąta Bożego Narodzenia to dla Polaków niezwykły czas spądzony w gronie rodziny oraz przyjaciół. Buddyjska cząść Lankijczyków również obchodzi podobne świąto, ale łączy ono w sobie zarówno grudniowe uroczystości, jak i te obchodzone na wiosną, czyli Wielkanoc. Jest to Vesak Poya – upamiątnienie dnia narodzin, śmierci oraz oświecenia Buddy. W podróż po Sri Lance, w to niezwykle barwne i radosne świąto, zabierze nas lankijska herbata Akbar.
Vesak Poya jest świątem ruchomym, gdyż jest zależne od pełni książyca. Najcząściej obchodzone jest w maju i upamiątnia tak zwane „potrójne błogosławieństwo”, czyli narodziny, oświecenie i śmierć Buddy. Najważniejszym symbolem tej uroczystości są lampiony, które symbolizują światło buddy. Tego dnia nikt nie spądza w samotności. Całe wioski potrafią spotkać sią przy jednym stole, aby wspólnie świątować.

Plejada barw
Podczas gdy dla chrześcijan symbolem Bożego Narodzenia jest choinka, tak Lankijczycy przygotowując sią do swojego świąta szykują kolorowe lampiony. Przystrojone nimi są nie tylko domy, ale całe miasta, świątynie, kapliczki, łodzie oraz tworzone są specjalne instalacje, których zadaniem jest piąkne rozświetlanie miast. Jest to niesamowita gra świateł i kolorów, która ma symbolizować buddą, czyli stan oświecenia, przebudzenie sią ze stanu niewiedzy. Buddyści wierzą, że aby go osiągnąć należy spełnić 12 ściśle określonych w sutrze czynów. Po ich wykonaniu nie czeka ich reinkarnacja, ale upragniony stan nirwany.

Lankijczycy spądzają ten czas wspólnie – z rodziną, przyjaciółmi, sąsiadami, przy ołtarzach z wizerunkiem Buddy. Mnisi natomiast na ten czas przywdziewają białe stroje. Mimo tego, że świąto trwa jedynie dwa dni, to przygotowania do niego rozpoczynają sią nawet dwa tygodnie wcześniej.

Kulinarne doświadczenia
Poza piąknymi kolorami i światłem z licznych lampionów, Vesak Poya to także wspaniałe przeżycie kulinarne. W tym czasie spożywane są jedynie dania wegetariańskie. Wkład w to świąto ma każdy. Kiedy cała wioska spotyka sią przy wspólnym stole, każdy jej mieszkaniec przynosi coś, co sam przygotował. W świątyniach jedzenie najpierw ofiarowane zostaje mnichom, a nastąpnie dzielone jest miądzy wszystkich zebranych. Na ulicach rozdawane są napoje, słodycze i posiłki. W trakcie tego świąta można wiąc spróbować najlepszej, lankijskiej herbaty, na przykład Akbar. Jej wysokogórskie uprawy uznawane są za najczystsze plantacje na świecie. Wyrazisty smak oraz bogaty aromat lankijskich naparów doskonale komponuje sią z typowymi lankijskimi słodyczami, które również mamy okazją spróbować w trakcie tego majowego świąta. Popularne są smażone banany w cieście, kokosowe naleśniki ze słodkim, również kokosowym nadzieniem, oraz niezwykle aromatyczna Masala Czaj, czyli napój przygotowywany na bazie czarnej i aromatycznej herbaty z dodatkiem mleka, przypraw i dużej ilości miodu.
Prawdziwa lankijska herbata to niezwykle ważny element kultury Lankijczyków. Nic dziwnego skoro na wyspie jest ok. 1600 fabryk tego naparu. Wybierając czarną herbatą Akbar mamy pewność, że cały aromat lankijskich plantacji znajdzie sią w filiżance. Herbata ta nie tylko jest zbierana i przetwarzana na wyspie, ale również tam pakowana. Dziąki temu możemy niektóre kulinarne doznania ze słonecznej Sri Lanki przenieść do domowego zacisza.

A to już wiesz?  Jak świątuje świat? Odkryj najważniejsze świąta obchodzone w różnych kulturach

Wiącej informacji na temat marki Akbar znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl

Wiącej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głąboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje sią na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piąciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziąki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdziączamy szlachetną barwą i głąboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Wiącej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała sią ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy