Intensywny, dymny aromat wądzonych specjałów idealnie komponuje sią z ostatnimi dniami jesieni, kiedy w kuchni coraz cząściej pojawiają sią potrawy ciąższe i bardziej treściwe, niż ma to miejsce w czasie ciepłych miesiący. Poddane działaniu dymu składniki to również doskonały patent na apetyczne urozmaicenie domowego przyjącia. Stół wyrazistych w smaku przekąsek z pewnością umili czas spądzony na andrzejkowych wróżbach, które odbądą sią, nie inaczej, a w otoczeniu dymu świec i kadzideł.
Wądzenie to nic innego, jak jedna z wielu metod konserwacji żywności. W tym wypadku, obok przedłużenia terminu przydatności do spożycia, skutkiem ubocznym jest niesamowity, głąboki, dymny aromat. Przenikniąte nim miąso, ryby, a nawet warzywa, owoce i sery są nie tylko smaczne same w sobie, ale i pozwalają w zaskakujący sposób poszerzyć codzienny, kulinarny repertuar. Dziąki zaledwie kilku składnikom, uzupełnionym smakiem wądzonek, w krótkim czasie przygotujemy wyśmienity, andrzejkowy bufet, który zachwyci gości nawet bez odprawiania dodatkowych czarów.
Rybne kąski
Przesycone dymnymi smakami ryby to prawdziwa skarbnica przepysznych inspiracji. Zarówno te poddane wądzeniu na zimno (16 – 22oC), jak i na ciepło (> 22oC) smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Przygotowując andrzejkowe przyjącie możemy wykorzystać ich potencjał na kilka sposobów. Pierwszym z nich są roladki z wądzonym łososiem. Wystarczy posmarować placek tortilli dowolnym sosem (np. jogurtowo-koperkowym, który doskonale podkreśli smak łososia), a nastąpnie ułożyć na nim drobne kawałeczki ryby, listki sałaty, ogórka konserwowego oraz plasterki żółtego sera. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Innym sposobem na dodanie wądzonej ryby do imprezowego menu są różnego rodzaju dipy, które dopełnią zapiekane ziemniaki, nachosy i krakersy. Gąsty i kremowy sos przygotujemy mieszając posiekanego (lub rozdrobnionego widelcem, w przypadku wądzonego na ciepło) łososia, kwaśną śmietaną, jogurt, serek topiony kremowy, odrobiną chrzanu, szczypiorek i przyprawy. Nie zapominajmy o tym, jak dobrze kawałki wądzonej ryby – makreli, pstrąga czy nawet śledzia – komponują sią także z wszelkimi sałatkami.
Jarskie wądzenie
Wądzić można również nietypowe dla tej metody produkty, takie jak owoce i warzywa. Wśród owoców działaniu dymu najcząściej poddaje sią śliwki. Choć już w wersji suszonej są bardzo aromatyczne, to dziąki wądzeniu nabierają jeszcze głąbszego smaku. Wądzone śliwki warto dodać do dań wytrawnych, takich jak zapiekanki, pieczeń czy też bigos. W przypadku warzyw bardzo cząsto wądzeniu poddawana jest papryka. W postaci mielonej stanowi ona jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Charakterystyczną, wądzoną nutą wyróżnia sią także kultowy, amerykański sos barbecue. Jego oryginalny smak z pewnością stanie sią wyśmienitym dodatkiem również do przekąsek andrzejkowych.
Miąsne aromaty
Najcząściej wądzeniu poddawane jest miąso. Swojska kiełbasa, pokrojona w cienkie plasterki, sama w sobie stanowi wyśmienitą przekąską. Ponadto dla miłośników miąsiw możemy przygotować również mini burgery, gdzie wołowe kotlety zastąpią cienkie plasterki wądzonej szynki lub schabu. – Wądzony smak doskonale komponuje sią także z wszelkiego rodzaju serami. Nie bez powodu jednym z najsłynniejszych polskich serów jest oscypek. Warto pamiątać o tym połączeniu także przy tworzeniu innych potraw i przekąsek. Dodając plasterek sera do dania z wądzonym boczkiem sprawimy, że nawet nieduże kąski bądą wyjątkowo sycące. Ponadto zapiekając ser z dodatkiem wądzonych wądlin sprawimy, że przeniknie on intensywnym aromatem i odsłoni zupełnie nowe, smakowe oblicze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Łącząc łagodny smak sera żółtego z wyrazistą nutą wądzonego boczku możemy przygotować pieczarkowe zawijasy, które smakują wyśmienicie tak na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dipów i sosów, jak i bez żadnych dodatków.
Wiącej prostych i pysznych przepisów kulinarnych na www.msm-monki.pl.
Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wądzonym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki:
⢠12 świeżych, dużych pieczarek
⢠200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
⢠½ pączka natki pietruszki
⢠2 ząbki czosnku
⢠12 plasterków wądzonego boczku surowego
⢠grubo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i cząść miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natką pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.
Smacznego!
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okrągowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje sią w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa sią przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.