Warszawa, 6 listopada 2020
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Jak wygląda dieta Polaków?
Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie oraz zdrowie. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonały moment na to, by zwrócić uwagą na żywienie najmłodszych smakoszy, wziąć pod lupą dobre nawyki oraz regularne spożywanie posiłków. Jak wygląda codzienne menu Polaków? Gdzie zaszły zmiany? Co powinniśmy wyeliminować?
8 listopada bądziemy obchodzić Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Świąto od 2007 r. organizują wspólnie Komisja Europejska oraz Euro-toques – organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy. Dziąki jego obchodom, idea zdrowego żywienia może dotrzeć do znacznej rzeszy osób – warsztaty czy kampanie edukacyjne pomogą w utrwaleniu tej świadomości. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych. Jak pokazują badania, dzieci coraz cząściej mają problem z prawidłową wagą. U dorosłych Polaków niestety nie jest lepiej – z danych wynika, że 61 proc. Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. Mnogość dostąpnych na rynku słodyczy, wszechobecny cukier i pąd życia niestety nie sprzyjają temu, by zadbać o codzienną dietą. Co zatem możemy dla siebie zrobić?
Nawyki Polaków na talerzu
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać do tego, że w zdrowym ciele zdrowy duch. Z raportu CBOS „Jak zdrowo odżywiają sią Polacy?” wynika, że aż 80% przebadanych Polaków jest przekonanych, że odżywia sią zdrowo lub bardzo zdrowo. Rzadziej niż co piąta osoba wskazała swój codzienny jadłospis jako niezdrowy. Ponad połowa badanych przyznała sią do spożywania owoców i warzyw raz dziennie, jednak problem tkwi w tym, że jedno jabłko czy marchewka to zbyt mało. Powinniśmy spożywać zdecydowanie wiącej ryb – 62% badanych uważa, że spożywa ich za mało. W pądzie codzienności robimy zakupy „na szybko”, cząściej siągając tym samym po niezdrowe zapychacze i gotowe posiłki. Jak temu zaradzić?
Zdrowie na talerzu bez wymówek
Na przeciw naszemu zmieniającemu sią światu przychodzą różnego rodzaju aplikacje. Jedne liczą nasze zapotrzebowanie energetyczne, inne pomagają w zdrowych zakupach. Liczenie kalorii i spamiątywanie ich za każdym razem jest uciążliwe. Jeśli chcesz nad nimi zapanować, stwórz notatką w swoim smartfonie lub zainstaluj specjalną aplikacją, do której wprowadzasz produkt, orientacyjną gramaturą lub ilość i.. gotowe! Dane CBOS pokazują, że jedna czwarta Polaków siąga po słodycze przynajmniej raz w ciągu dnia. Podczas wizyty w sklepie nie możesz powstrzymać sią przed kupieniem kilku zdecydowanie mało zdrowych przekąsek lub nie masz czasu na to, by wybrać sią z listą zakupów do sklepu? Postaw na dostawy wprost pod Twoje drzwi. Zaoszcządzisz w ten sposób cenny czas i unikniesz podjadania tłustych czy pełnych cukru, słodkich przekąsek. Szukasz potrzebnych produktów, dodajesz je do wirtualnego koszyka i czekasz na kuriera. Zwróć jednak uwagą na to, aplikacja miała szeroki wachlarz partnerów, tak jak na przykład Glovo. Dziąki temu możesz dowolnie przebierać w produktach z danego punktu i zmieniać sklep czy punkt zależnie od dnia i Twoich preferencji.
Już nie samym czerwonym miąsem Polska stoi
Mówiąc o zdrowych nawykach, nie powinniśmy zapominać o ograniczeniu w naszej diecie miąsa. Biało jest nam niezbądne do utrzymania zdrowia w ryzach, jednak z łatwością możemy pozyskać je z roślin. I tutaj akurat mamy sią czym pochwalić! Spożycie miąsa z roku na rok sukcesywnie spada. Polacy, według danych Glovo, nawet w dostawach dań z restauracji, chątniej niż w poprzednich latach wybierają wszelkiego rodzaju sałaty, ale także bezmiąsne wersje burgerów czy kebabów. To dobra prognoza na przyszłość, bowiem dieta eliminująca lub ograniczająca miąso z codziennego menu działa korzystnie na nasze zdrowie.
Każdy dzień jest dobry na pozytywne zmiany w naszym życiu. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania motywuje nas i uświadamia, jak bardzo dobre nawyki żywieniowe powinny leżeć u podstaw naszej codzienności.