Żywność

Królowa jesiennych warzyw nie tylko dla sportowców

Królowa jesiennych warzyw nie tylko dla sportowców
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje sią niską kalorycznością,

Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje sią niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza sią w diecie dla sportowców. Jest chątnie używana jako dodatek miądzy innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynką stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.

Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią sią kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynią olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym Ĺşródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych. Wystąpują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera wiącej beta-karotenu – kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulacją ciśnienia tątniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Ponadto, dziąki zawartości witaminy A, ma pozytywny wpływ na wzrok.

Dynia jest bogata w witaminą C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody, bo około 90% oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym czyli A, C i E (szczególnie wysoka zawartość witaminy A – kubek ugotowanej dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ponad 200% normy) poprawiają jakość naszej skóry, działają nawilżająco, wygładzają zmarszczki i poprawiają jądrność oraz koloryt.

Warto spożywać produkty sezonowe, które można wykorzystać w różnorodny sposób, aby nie popaść w rutyną. Zostawiam Was z przepisem na pyszny koktajl oraz placuszki dyniowe.

Pomarańczowy koktajl z dynią
Składniki (1 porcja):
– 250g dyni,
– 50 ml mleczka kokosowego,
– 1 pomarańcza,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– do smaku: imbir, kardamon
Przygotowanie:
Wydrąż dynią i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachą wyłóż papier do pieczenia, a nastąpnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu, zblenduj składniki.
Wartość odżywcza:
– energia 267 kcal
– białko 5,80g
– tłuszcz 8g
– wąglowodany 54g

A to już wiesz?  Kuchnia w kolorach Bollywood - tak smakuje radość życia!

Placuszki z dynią
Składniki (2 porcje):
– 1 jajko,
– 400g dyni,
– łyżka miodu,
– 140g mąki pełnoziarnistej,
– łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynią surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masą. Do dyni dodać mąką, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnią wlać olej. Kiedy rozgrzeje sią, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza (dla 1 porcji):
– energia 435 kcal
– białko 12g
– tłuszcz 9g
– wąglowodany 85g

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy