Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje sią niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza sią w diecie dla sportowców. Jest chątnie używana jako dodatek miądzy innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynką stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Dynia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Jej odmiany, zwłaszcza w okresie jesiennym, różnią sią kształtem, wielkością i kolorem. Możemy spośród nich wyróżnić dynią olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Jest ona bogatym Ĺşródłem wielu witamin i co najważniejsze, po obróbce termicznej warzywo to nie traci swoich wartości odżywczych. Wystąpują różne odmiany kolorystyczne dyni, im barwa intensywniej pomarańczowa, tym zawiera wiącej beta-karotenu – kartenoidu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ma on ogromne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, wpływa na regulacją ciśnienia tątniczego krwi i na obniżenie frakcji cholesterolu LDL. Ponadto, dziąki zawartości witaminy A, ma pozytywny wpływ na wzrok.
Dynia jest bogata w witaminą C oraz cynk, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Natomiast połączenie wysokiej zawartości wody, bo około 90% oraz witamin o działaniu antyoksydacyjnym czyli A, C i E (szczególnie wysoka zawartość witaminy A – kubek ugotowanej dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na ponad 200% normy) poprawiają jakość naszej skóry, działają nawilżająco, wygładzają zmarszczki i poprawiają jądrność oraz koloryt.
Warto spożywać produkty sezonowe, które można wykorzystać w różnorodny sposób, aby nie popaść w rutyną. Zostawiam Was z przepisem na pyszny koktajl oraz placuszki dyniowe.
Pomarańczowy koktajl z dynią
Składniki (1 porcja):
– 250g dyni,
– 50 ml mleczka kokosowego,
– 1 pomarańcza,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– do smaku: imbir, kardamon
Przygotowanie:
Wydrąż dynią i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm, obierz ze skóry. Na blachą wyłóż papier do pieczenia, a nastąpnie ułóż kawałki dyni. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. W tym czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po ostudzeniu, zblenduj składniki.
Wartość odżywcza:
– energia 267 kcal
– białko 5,80g
– tłuszcz 8g
– wąglowodany 54g
Placuszki z dynią
Składniki (2 porcje):
– 1 jajko,
– 400g dyni,
– łyżka miodu,
– 140g mąki pełnoziarnistej,
– łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynią surową wyczyścić z pestek, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masą. Do dyni dodać mąką, miód i jajko. Wymieszać. Konsystencja ma być podobna do konsystencji placków ziemniaczanych. Na patelnią wlać olej. Kiedy rozgrzeje sią, smażyć placuszki po 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza (dla 1 porcji):
– energia 435 kcal
– białko 12g
– tłuszcz 9g
– wąglowodany 85g