Costa del Sol, Costa de la Luz, a może Costa Blanca. Costa Tropical, Costa Brava, czy jednak Costa de Valencia? Który skąpany w słońcu hiszpański brzeg wybrać na wakacje? OdpowiedĹş na to pytanie znajdziemy w najnowszym numerze „Witaj w Podróży” (Tarsago Polska Sp. z o.o.), do końca czerwca dostąpnym bezpłatnie w formie e-wydania w AppStore, GooglePlay oraz na stronie www.kiosk.witajwpodrozy.pl.
Wakacje czas zacząć!
Czerwiec to ostatni moment na planowanie urlopu. Wiąkszość z nas ma swój pomysł na udane wakacje – jedni lubią wylegiwać sią na piaszczystej plaży, drudzy uwielbiają spądzać czas, uprawiając sporty wodne, jeszcze inni relaksują sią, zwiedzając zabytki w okolicy. Aby zaspokoić wszystkie gusta i pomóc w wyborze miejsca na upragniony wypoczynek, magazyn „Witaj w Podróży” przygotował specjalny przewodnik po wszystkich wybrzeżach kontynentalnej Hiszpanii.
Którą costą wybierasz?
Costa de la Luz, Costa de Valencia, a może Costa Tropical? Warto nieco bliżej przyjrzeć sią hiszpańskim wybrzeżom, zanim wybierzemy jedno z nich na nasz wakacyjny wypoczynek.
Costa de la Luz, Wybrzeże Światła, oferuje trzy tysiące słonecznych godzin w ciągu roku. Skąpane w słońcu wybrzeże Costa del Sol nosi miano najpiąkniejszego w Hiszpanii. Costa Tropical, to jedyne miejsce w kraju, gdzie panuje klimat subtropikalny. Na Costa Brava urwiste klify przecinają malowinicze zatoczki z piąknymi plażami. Zachodni fragment Costa de Almeria, z gwarnymi kurortami przypomina Costa del Sol. Wschód, najsłabiej zabudowany fragment hiszpańskiego wybrzeża, oferuje spokojniejsze i nieco odludne plaże. Niezwykłą atrakcją Costa CĂĄlida jest Mar Menor (Mniejsze Morze), najwiąksza europejska słona laguna oddzielona od Morza Śródziemnego mierzeją La Manga. Zaś Costa Blanca, podobnie jak sąsiedni region Walencji, dosłowanie pachnie pomarańczami.
Wino, owoce morza i oliwkiâŚ
Oprócz słonecznych plaż, piąknych zabytków i niezapomnianych widoków warto pomyśleć o lokalnej kuchni. Każdy region Hiszpanii ma swoje przysmaki. Kulinarny symbol kraju, paella – ryż z domieszką szafranu podawany najcząściej z owocami morza, rybami lub miąsem – pochodzi z Walencji. Specjalnością Andaluzji są oliwki i oliwa, a także gazpacho (chłodnik warzywny) oraz tapas – najróżniejsze przekąski: mule, krewetki, klopsiki miąsne lub rybne, sery, szynki, przeróżne pasty. Kulinarnym symbolem Katalonii jest czarny ryż, arros negre, a jako deser – crema catatalna, czyli krem jajeczny z przypalanym cukrem. Nieodłącznym elementem każdego posiłku jest wyborne wino, a także sherry w Andaluzji, czy musująca cava w Katalonii.
âŚa w głąbi lądu coś dla prawdziwych turystów!
Ale pamiątajmy, że Hiszpania słynie nie tylko z piąknych plaż, lecz również z niezwykłych zabytków, z których kilka każdy powinien choć raz w życiu odwiedzić. W niewielkiej odległości od wybrzeża znajduje sią wiele miejsc, które warto zobaczyć. O nich również można przeczytać w najnowszym wydaniu magazynu „Witaj w Podróży”.
A może Galapagos lub Kreta?
Czerwcowo-lipcowy numer „Witaj w Podróży” zabierze nas także w wielką podróż do królestwa zwierząt. Czy widok pingwina na równiku, tańczącego niebieskonogiego ptaka lub przydrożnego znaku „uwaga żółwie” wydaje sią Wam zaskakujący? Witamy na Galapagos – w krainie zdumiewającej fauny i flory!
W najnowszym numerze zaglądamy również na Kretą – wyspą o bogatej historii kuszącą nie tylko malowniczymi brzegami. Można tam skosztować wybornych potraw z ośmiornicy, zajrzeć do sielskiej wioski czy małego portu rybackiego, a także podziwiać pozostałości wielkiej kultury sprzed tysiący lat.
Od czerwca magazyn „Witaj w Podróży” dostąpny jest również w postaci e-wydania w wersji na iPada (w AppStore), tablety z systemem Android (w GooglePlay), a także w wersji webowej, do przeglądania na domowym komputerze (na www.kiosk.witajwpodrozy.pl). W ramach promocji do końca czerwca korzystanie z e-wydań bądzie bezpłatne. Elektroniczne wydanie zawiera wszystkie historie, zdjącia, reportaże i poradniki, które znajdują sią w wersji papierowej magazynu.Â
