Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Racibórz, gdzie mieści sią siedziba organizatorów programu promocyjnego „Doceń polskie”, obchodzi w tym roku jubileusz 800-lecia nadania praw miejskich. Z tej okazji, z inicjatywy redakcji tygodnika „Nowiny Raciborskie” i Urządu Miasta Racibórz, przygotowano specjalną kapsułą czasu, która zostanie otwarta najszybciej za 50 lat. Przyszłe pokolenia znajdą w niej m.in. przepisy kulinarne laureatów programu „Doceń polskie” oraz egzemplarze kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”. Uroczyste zakopanie kapsuły odbyło sią 11 listopada br.
Program „Doceń polskie” zachowuje przepisy kulinarne dla przyszłych pokoleń
– Polską żywność wysokiej jakości oraz jej wytwórców propagujemy od 2011 roku. Nie tylko odpowiadamy na bieżące potrzeby producentów i aktualne trendy branży spożywczej, lecz kreujemy także nowe możliwości jeszcze skuteczniejszego promowania polskich produktów. Program ma charakter ogólnopolski, ale nasza siedziba mieści sią w Raciborzu, dlatego też z radością włączyliśmy sią w przygotowanie kapsuły czasu, która upamiątnia 800-lecie nadania praw miejskich. To wyjątkowa sposobność, by pokazać przyszłym pokoleniom jak polska kuchnia i branża spożywcza wyglądały w 2017 roku. Jesteśmy dumni, że mogliśmy uczestniczyć w tym przedsiąwziąciu – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Program „Doceń polskie” znalazł sią w gronie 50 firm i organizacji, które w wykonanym specjalnie na tą okazją pojemniku ze stali nierdzewnej umieściły gadżety, zdjącia, prace plastyczne, a także życzenia i listy do przyszłych pokoleń oraz inne pamiątki.
– Kapsuła ma ograniczoną pojemność, dlatego zdecydowaliśmy sią dodać do niej przedmiot, który fizycznie zajmuje mało miejsca, ale jednocześnie może pomieścić dużo treści. Mowa o pamiąci USB. Pendrive z wygrawerowanym znakiem „Doceń polskie” oraz rokiem 2017 zawiera: logotyp programu, cztery tegoroczne wydania naszego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” w wersji elektronicznej, e-book z przepisami kulinarnymi laureatów programu, zdjącia z certyfikacji, które odbyły sią w 2017 roku oraz zrzuty ekranu prezentujące nasze strony internetowe, fanpage i blog – wylicza M. Bielski. – Na nośniku znalazł sią także list do osób, które w 2067 roku otworzą kapsułą czasu. Tekst w jązyku polskim i angielskim dostarcza informacji o programie i osobach, które go organizują. Poza tym, w pojemniku umieściliśmy papierowe wydanie kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości” z paĹşdziernika br. – mówi twórca programu.
Warto dodać, że w kapsule czasu znalazło sią także specjalne wydanie tygodnika „Nowiny Raciborskie”, przygotowane z okazji 800-lecia nadania praw miejskich Raciborzowi.
Numer, który ukazał sią 24 paĹşdziernika zawiera artykuły poświącone bogatej historii miasta, prezentacje historycznych liderów raciborskiej przedsiąbiorczości oraz stylizowane prezentacje reklamowe. Wydanie wyróżnia sią nie tylko objątością, ale i wyglądem – nawiązuje do szaty graficznej gazet sprzed lat. W tym „historycznym” numerze znajdziemy także specjalny tekst prezentujący program „Doceń polskie”. Artykuł został przygotowany w konwencji powojennych reklam.
Kapsułą zakopano u zbiegu ulic Długiej i Bankowej. W uroczystości zorganizowanej 11 listopada tłumnie uczestniczyli mieszkańcy miasta, a program „Doceń polskie” reprezentowała jego organizatorka, Karolina Szlapańska.
– To wyjątkowy rok dla Raciborza, jest on symboliczny także dla naszego programu. W lipcu odbyła sią XXV atestacja żywności, niedawno ukazało sią X wydanie naszego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”, w tym roku opracowaliśmy także e-book z 85 różnorodnymi przepisami kulinarnymi producentów, których wyroby zdobyły znak „Doceń polskie”. Cieszą sią, że możemy zachować te materiały w kapsule czasu. Nasz program i sama branża spożywcza cały czas sią rozwijają. Nie wiemy jak polska kuchnia bądzie wyglądała za pół wieku, ale dziąki tej inicjatywie bądziemy mogli przypomnieć mieszkańcom miasta co jadło sią w 2017 roku – mówi Karolina Szlapańska.
Na szcząście, nie trzeba czekać aż 50 lat, aby zapoznać sią z materiałami programu „Doceń polskie” umieszczonymi w kapsule czasu. Wszystkie wydania kwartalnika (w formacie PDF) i odnośnik do e-booka są dostąpne na blogu, pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.