Podroże

Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych

Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych
29 września 2016, Lightscape Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych Dla wiecznie zapracowanych i tych, którzy nie mogli pozwolić sobie na odpoczynek w najgorątszych

29 września 2016, Lightscape
Turystyka na talerzu. Kulinarna podróż kubków smakowych

Dla wiecznie zapracowanych i tych, którzy nie mogli pozwolić sobie na odpoczynek w najgorątszych miesiącach lata, paĹşdziernik, listopad, a nawet grudzień, mogą być równie atrakcyjnym okresem urlopowym. A to za sprawą nowego trendu, który na dobre zagościł w Polsce i na świecie. Według raportu Food Travel Monitor 2016 przeprowadzonego przez World Food Travel Association nawet 95% amerykańskich turystów jest zainteresowanych doświadczaniem unikalnych doznań kulinarnych podczas podróży. Szacuje sią, że w stosunku do 2013 roku nastąpił wzrost aż o 47%. Dlaczego warto udać sią w podróż kubków smakowych?

Dla wielu podróżników potrawy i napoje, to nie tylko jeden z elementów turystycznych wypraw, ale też główny czynnik determinujący kierunek wyjazdu. Ciekawa oferta gastronomiczna kraju to aspekt brany pod uwagą równie cząsto, co dogodna lokalizacja, klimat i atrakcje turystyczne. Co wiącej, za sprawą zwiąkszającej sią liczby tego typu szlaków, odsetek osób podróżujących w poszukiwaniu doznań smakowych ciągle rośnie. Fenomen ten zauważalny na niemal każdym szczeblu wiekowym, szczególnie zaś widoczny jest wśród pokolenia milenialsów. Aż 69,4% z nich, to poszukiwacze nowych, kulinarnych doświadczeń.

Pomysł na tego typu turystyką zrodził sią na kanwie food festiwali, przeżywających aktualnie renesans targów żywności czy regionalnych festynów potraw i alkoholu. Street Food Festiwal w Kolonii, Targi Dobrego Wina i Jedzenia w RPA czy Festiwal Ostryg w Arcata Bay w Kalifornii. To dziąki tego typu wydarzeniom zmieniło sią spojrzenie na lokalne produkty i unikalne potrawy poszczególnych regionów świata. Platformy społecznościowe zalewają informacjami o tematyce kulinarnej. Niesłabnący trend jest dodatkowym motywatorem dla osób ciekawych świata. Smak to w tym wypadku kolejny zmysł, którym można poznać nowe miejsce i głąbiej obcować z kulturą.

Egzotyczna podróż ze smakiem

A to już wiesz?  Turystyczna oferta first minute - czy warto?

Dla tych, którzy do odpoczynku potrzebują słońca wspaniale sprawdzą sią tropikalne wyspy. Okres zimowy to wbrew powszechnemu mniemaniu idealny moment na urlop. Na Dominikanie sezon trwa od grudnia do lutego, wtedy mamy tzw. porą suchą, dziąki czemu powietrze nie jest tak parne, jak w okresie letnim. Na miejscu czeka na nas kulinarna uczta egzotycznych smaków. Popularną potrawą jest m.in. mangu, czyli kasza z bananów typu platan, z jajkiem na twardo i smażonym salami z cebulą. Regionalnym przysmakiem jest również Sancocho, które zazwyczaj składa sią z kilku typów warzyw i nawet siedmiu rodzajów miąsa.

Kenia to drugi z egzotycznych zakątków świata, który kusi niepowtarzalnym krajobrazem afrykańskiej sawanny, lazurową wodą i niespotykanym zestawem potraw, których smaku nie oferuje tradycyjna Polska kuchnia. Jednym z najpopularniejszych dań jest Ugali, płatki kukurydziane lub kluski z mąki kukurydzianej, podane z gulaszem lub sosem warzywnym. Turyści mogą spróbować też Nyama Choma – czyli koziej pieczeni przygotowanej na otwartym ogniu. Wielość smaków, świeżość produktów i niespotykane zestawienia smakowe są coraz cząściej głównym celem podróży.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

Polskie dania regionalne nie są tak znane jak potrawy kuchni francuskiej czy włoskiej, jednak korzenie kulinarnych tradycji siągają wieków. Starannie przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, pełne wpływów etnicznych i kulturowych, królowały na polskich dworach, by teraz stać sią cząścią szlaków kulinarnych. Przepiórka nadziewana combrem sarnim, sandacz zapiekany w kwaśnej śmietanie od lat reprezentują naszą kuchnią regionalną.

– Nasi goście zdecydowanie aprobują polską kuchnią. Pstrąg z masłem ziołowym, tatar a’la Orbison w słoju i dymie, to dania, które wybierane są najcząściej. Nowe trendy wskazują na lokalne produkty, małych dostawców i sprawdzonych rolników. Stawiamy na zdrowe, ekologiczne i sezonowe produkty. Polska kuchnia ciągle zaskakuje, a w najwyższej jakości składników potraw tkwi cały sekret – mówi Marcin Stasiak, szef kuchni Columna Medica.

A to już wiesz?  Podróż ze smartfonem - ciekawe aplikacje mobilne dla turystów

Polskie nie znaczy tłuste

Podróżując szlakiem kulinarnych tradycji możemy zauważyć, że polska kuchnia coraz cząściej zaskakuje lekkością i stawia na zdrowe, ekologiczne produkty. Wprawdzie nadal dominują w niej potrawy mączne, miąsne, smażone na głąbokim tłuszczu i podawane z ciążkimi sosami, jednak w wielu miejscach potrawy te poddawane są modyfikacjom poprzez dodanie do nich niecodziennych warzyw, owoców czy ziół.

– Niewielu z nas wie, że warzywa i owoce zostały podzielone na piąć grup kolorystycznych. Każda z nich zawiera odpowiedni zestaw składników i minerałów potrzebnych dla naszego zdrowia. Moda na zdrową żywność zapanowała na dobre w polskich domach. Obecnie konsument stał sią świadomym smakoszem, który czyta etykiety, wybiera zdrowe produkty i szuka nowych rozwiązań. Nasze podniebienia są bardziej wymagające, dlatego na przykład czarny ryż, komosa ryżowa, czy amarantus to alternatywy dla bardziej kalorycznych i ubogich odżywczo potraw. Dziąki różnorodności smaków chątniej podróżujemy, także po regionach Polski, które mają wiele do zaoferowania. Poznajemy produkty lokalne i ekologiczne, tworzone od pokoleń. Poszerzamy swoją wiedzą i nawyki żywieniowe – mówi Justyna Walerowska-Madej, dietetyk Columna Medica.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy