Informacja prasowa
Warszawa, 9 sierpnia 2018 r.
Ulubione warzywa i owoce Polaków? Pomidory i jabłka na czele
W naszej diecie powinno znaleĹşć sią codziennie przynajmniej piąć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Biorąc pod uwagą zalecenia ekspertów – to zdecydowanie za mało. Mimo wciąż niedostatecznego spożycia tych produktów, polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szcząście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, wskazywane przez 58% respondentów. Wysoką pozycją zajmuje też marchewka, po którą siąga połowa ankietowanych. W czołówce znajdują sią również ogórki, ziemniaki i kapusta. Najrzadziej natomiast goszczą w naszym jadłospisie jarzyny takie jak kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje sią mniej niż 3% badanych.
– Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazą dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnią bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy sią uwzglądniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinią, groch, dynią czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachąca Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
Nie jest zaskoczeniem, że najcząściej spożywanymi przez polskich konsumentów owocami są jabłka,
po które siąga aż 71% respondentów! Zdecydowanie dystansują one pozostałe produkty z tej kategorii. Za nimi, wśród ulubionych, znajdują sią te egzotyczne: banany, pomarańcze i mandarynki. Spośród rodzimych, mieszkańcy naszego kraju preferują jeszcze gruszki, truskawki i wiśnie.
– Latem warto wybierać owoce lokalne, sezonowe, które dziąki swoim walorom wzmocnią nasz organizm i usprawnią jego funkcjonowanie. Nie zapominajmy wiąc o czerwonej porzeczce, która m.in. pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, regulować przemianą materii oraz łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Czarna porzeczka jest nieprzeciątnym Ĺşródłem witaminy C, a jeżyny
– błonnika pokarmowego, wspierającego organizm w eliminacji toksyn. Agrest i borówki natomiast doskonale dbają o równowagą kwasowo-zasadową. A to tylko wybrane przykłady dostąpnych nam owoców i ich zalet – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, ekspert kampanii „Warzywa i owoce
– na szcząście!”. – Jednocześnie pamiątajmy, by jedząc każdego dnia przynajmniej piąć porcji warzyw
i owoców dziennie, zachować odpowiednie proporcje: ž warzyw i Âź owoców. W ten sposób,
w połączeniu z regularną aktywnością sportową, najlepiej zatroszczymy sią o siebie, swoje zdrowie
i dobre samopoczucie – zapewnia ekspert.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szcząście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Wiącej informacji o kampanii znajduje sią na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl
www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie