Informacje

Na wigilijnym stole Śledzie w roli głównej. Cztery przepisy na dania z ryb

Na wigilijnym stole Śledzie w roli głównej. Cztery przepisy na dania z ryb
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Na wigilijnym stole zwykle króluje karp podawany na różne sposoby, istotną rolą odgrywają jednak także śledzie. W oczekiwaniu na Pierwszą

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Na wigilijnym stole zwykle króluje karp podawany na różne sposoby, istotną rolą odgrywają jednak także śledzie. W oczekiwaniu na Pierwszą Gwiazdką zapraszamy do wypróbowania przepisów na rybne przekąski. Propozycje polskich producentów żywności sprawdzą sią nie tylko od świąta.

Śledzie w roli głównej. Cztery przepisy na dania z ryb

Zgodnie z dowcipem z brodą, śledzie są ulubioną rybą każdego wądkarza. Dlaczego? Bo można je nabyć w każdym sklepie.
Miłośnicy śledzi mają do dyspozycji duży wybór przysmaków, równie bogata jest gama przepisów na dania z tym składnikiem. Swoimi propozycjami dzielą sią także laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Firmy nagrodzone certyfikatami jakości zachącają do wypróbowania czterech prostych przepisów kulinarnych.

I. Śledzik z musztardą
Propozycja firmy AJEX-POL Sp. z o.o. Producent z siedzibą w Cząstochowie oferuje konsumentom dwa przysmaki dwukrotnie nagrodzone znakami „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Są to: Makrela wądzona na gorąco i Filety śledziowe a’la matjas. Drugi z wymienionych produktów jest składnikiem Śledzika z musztardą.

Składniki (na ok. 6 porcji)
– 70 dag filetów śledziowych a’la matjas firmy AJEX-POL, nagrodzonych znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
– 30 dag cebuli
– 2 łyżki octu 10%
– 12 łyżek musztardy
– 12 łyżek oleju

Przygotowanie:
Płaty śledziowe a’la matjas zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na 60 minut. Nastąpnie płaty płuczemy i kroimy w ukośne paseczki, po czym obieramy cebulą z łusek, płuczemy ją, kroimy w piórka i polewamy ją octem. Mieszamy całość.
Do miski wykładamy połową matiasów, smarujemy je połową musztardy, a nastąpnie wykładamy połową cebuli i polewamy połową oleju. Powtarzamy czynność, wykładając po kolei pozostałe matiasy, musztardą, cebulą i olej. Całość delikatnie dociskamy tak, aby olej zakrył cebulą. Miską przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy o lodówki na 2 dni.

A to już wiesz?  Możliwości najnowszego Fujifilm GFX 50R w fotografii podróżniczej Jacka Boneckiego

II. Matjasy korzenne w śliwkach
Przepisem dzieli sią firma SEKO SA, która w swoim asortymencie posiada trzy wyroby nagrodzone przez Lożą Ekspertów programu „Doceń polskie”. Uznanie specjalistów z branży spożywczej zdobyły: Ognista zagrycha z chili, Sałatka polska ze śledziem i groszkiem oraz Sałatka rybna Neptun tego producenta.

Składniki:
– 400 g Matjasa korzennego SEKO SA
– 4 średnie cebule
– 200 g śliwek kalifornijskich suszonych
– pieprz kolorowy
– kilka goĹşdzików
– 2-3 liście laurowe
– olej

Przygotowanie:
Cebulą kroimy w cienkie półkrążki, po czym sparzamy ją wrzątkiem, z kolei śliwki moczymy we wrzątku parą minut. Śledzie kroimy (w ok. dwucentymetrowe kawałki), a nastąpnie przekładamy na przemian z cebulą i śliwkami. Każdą warstwą posypujemy kolorowym pieprzem, dodajemy liście laurowe i goĹşdziki. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na parą godzin do lodówki.

III. Tatar ze śledzia z kalarepą i suszonymi śliwkami
Do przygotowania potrawy zaczerpniątej z bloga Karolina Dziś Serwuje zaprasza firma GRAAL S.A., najwiąkszy krajowy producent konserw rybnych oraz lider procesu konsolidacji branży.
W portfolio Grupy Kapitałowej GRAAL znajdziemy nie tylko ryby, ale także dania miąsne, m.in. cztery produkty wyróżnione godłami promocyjnymi „Doceń polskie”, tj. Kuchnia Staropolska Łopatka luksusowa, Kuchnia Staropolska Kiełbasa Biała, Kuchnia Staropolska Kiełbasa Swojska i Kuchnia Staropolska Jadło Staropolskie.

Składniki:
– 2 płaty śledzia a’la matjas
– 2 opakowania śledzi w sosie pomidorowym z papryką firmy GRAAL
– 1 kalarepa
– 200 g śliwek suszonych
– 1 żółta papryka
– 250 g pieczarek marynowanych w occie
– 1 duża cebula czerwona
– sól i pieprz
– 1 łyżka octu z białego wina
– cytryna
– świeży koperek
Przygotowanie:
Starannie blendujemy śledzie w sosie pomidorowym z papryką aż do uzyskania masy przypominającej sos. Płaty śledzia kroimy w bardzo drobną kostką, tak samo postąpujemy ze śliwkami, kalarepą i papryką. Cebulą siekamy, zaś pieczarki odcedzamy z zalewy i również drobno siekamy. Do tatara dodajemy „dressing” ze śledzi w sosie pomidorowym z papryką (połączy on składniki). Wszystko mieszamy, dodajemy do smaku sól i bardzo dużo świeżo mielonego pieprzu. Na sam koniec skrapiamy całość octem z białego wina. Tatar podajemy na sałacie lodowej z sokiem z cytryny oraz świeżym koperkiem.

A to już wiesz?  Bożonarodzeniowa gorączka - polska bolączka?

IV. Sałatka śledziowa
Firma BIAŁUTY Sp. z o.o. udowadnia, że wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć proste, ale pyszne danie. Producent (którego nazwa pochodzi od miejscowości, w której spółka ma siedzibą) dwukrotnie zdobył laury programu „Doceń polskie” za: Majonez tradycyjny, Majonez 100% i Naturalny koncentrat soku jabłkowego. Wszystkie propozycje nagrodzono certyfikatami jakości i tytułami TOP PRODUKT.

Składniki:
– 4 duże płaty śledzia solonego
– 1 sos tatarski BIAŁUTY
– 2 jajka
– sól i pieprz
– szczypiorek

Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy przez około 2 godziny. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w kostką. Płaty śledziowe również kroimy w kostką lub duże kwadraty, a szczypiorek siekamy. Sałatką można podać na dwa sposoby: składniki można ułożyć warstwami, a na wierzch dodać sos tatarski lub też wymieszać wszystkie składniki.

Śledziowe przysmaki nagrodzone przez Lożą Ekspertów programu „Doceń polskie”:
– Płaty ze śledzia smażone w zalewie octowej – E.Leclerc („Doceń polskie – MARKI WŁASNE”)
– Filety śledziowe po wiejsku – E.Leclerc („Doceń polskie – MARKI WŁASNE”)
– Koreczki śledziowe po giżycku – E.Leclerc („Doceń polskie – MARKI WŁASNE”)
– Filety śledziowe po wiejsku – PHP KRYBEX (specjał dwukrotnie nagrodzony certyfikatem jakości)
– ŚledĹş delikates – Manufaktura Fishparty (godło „Doceń polskie”)

Zestawienie wszystkich nagrodzonych produktów jest dostąpne na blogu programu, pod adresem www.Blog.DocenPolskie.pl, w zakładce „Produkty z DP”.

* * *
Autor: Anna Koza/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostąpnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują sią specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożą Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsiąwziącia skierowanego do blogerów kulinarnych.

A to już wiesz?  Choinka - jak uszcząśliwić bliskich i nie pójść z torbami

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy