Warszawa, 23.12.2020 r.
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie – aż 85% Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Mimo, że nazwy brzmią dziwnie i nieznajomo, to kryją sią za nimi smaczne i nietrudne w przygotowaniu dania – sprawdĹş czy wiesz jak przyrządzić pokuczaj, parzybrodą czy cymes!
Polacy na nowo pokochali polskie dania regionalne. Zwiąkszające sią oczekiwania i coraz wyższa kultura kulinarna w Polsce sprawiają, że chcemy poznawać i szukamy dań tradycyjnych, autentycznych.
Na początek uwagą zwracają dziwne, czasem śmieszne nazwy naszych polskich, lokalnych przysmaków. Czasem bywają tak egzotyczne, że naprawdą nie wiadomo co sią pod nimi kryje. Na przykład fafernuchy to według respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna” najdziwniejsza nazwa potrawy regionalnej. Niełatwo domyślić sią, że fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, wyglądem przypominające kopytka, które upieczone na początku nowego roku mają zapewnić szcząście i dobrobyt. Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł sią pokuczaj – nazwa może kojarzyć sią z ciastem, jednak nic bardziej mylnego. Pokuczaj to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z Warmii, przygotowywane z miąsa mielonego, które formuje sią w kule i smaży. Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wziąła sią stąd, że gorące liście kapusty przyklejały sią do brody jedzącego i parzyły ją.
Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją sią pod nimi smaczne i proste w przygotowaniu dania, które coraz chątniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje sią bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes czy muską nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostąpnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągniącie rąki. Nie dziwi też że coraz cząściej poszukujemy przepisów na dania tradycyjne, a znaleĹşć je można np. w książce kucharskiej „Gotują z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” – w całości poświąconej daniom regionalnym.
– Miłośnicy gotowania poszukują dziś dawnych receptur, ale jednocześnie takich, które z łatwością bądą mogli przyrządzić w domu. Podlasie, region z którego pochodzą, to kraina ziemniaka i kiszki ziemniaczanej. To też mieszanka kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dlatego w tradycyjnym podlaskim menu znajdują sią pochodzące z Litwy kartacze i kindziuk czy sąkacz. Cieszą sią, że mogłam przybliżyć szerokiemu gronu te nasze podlaskie specjały. Ale przy okazji poznałam nowe, nieznane inspiracje z innych regionów naszego kraju. Książka „Gotują z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” poprowadzi przez smaki, tradycje i przepisy, które pokazują nam to co w Polsce najpiąkniejsze – mówi Rozalia Mancewicz, ambasadorka książki, właścicielka Majątku Howieny w Pomigaczach.
Badanie „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzone w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” pokazało, że 85% badanych lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy, podczas gdy tylko 5% przyznało sią, że nie lubi tego robić. To dowód na to, że zwłaszcza w ostatnich miesiącach rośnie rola patriotyzmu konsumenckiego. Polscy konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do codziennych zakupów i siągają po produkty z najbliższej okolicy. Lokalność jest bliska każdemu z nas – to nie tylko produkty, ale również relacje, wiązi, historia miejsc i ludzi. Może dlatego 70% badanych odpowiedziało, że robiąc zakupy wybiera produkty od lokalnych dostawców.
Kuchnia i produkty regionalne Polakom najcząściej kojarzą sią z tradycją (59%), smakiem (48%) i oryginalną recepturą (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%). Lokalne sklepy, rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje chcą coraz bardziej zaznaczać swoją tożsamość regionalną.
– Polska kuchnia zachwyca prostotą, różnorodnością i bogatym smakiem. Każdy region ma swoje nie tylko pyszne i charakterystyczne, ale też ciekawe i nietypowe dania. To nasz kulturowy skarb, który warto odkryć. Widzimy, że również konsumenci na sklepowych półkach poszukują lokalnych, tradycyjnych produktów. My lokalność mamy we krwi – to dla nas wiązi, tożsamość, to historia miejsca i ludzi i energia do działania, aby wspierać lokalne inicjatywy i całe społeczności. Lewiatan od ponad 25 lat współpracuje z lokalnymi producentami i dostawcami, sprawiając, że rośnie zapotrzebowanie na lokalne produkty. Dlatego w naszej kolejnej książce kucharskiej, w nowej odsłonie pokazujemy tradycyjną kuchnią oraz ludzi i historie, które za nimi stoją – mówi Robert Rąkas, Prezes Zarządu Lewiatan Holding S.A.
Książka „Gotują z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” to 80 przepisów z 10 kulinarnych regionów Polski. Poświącona jest polskim tradycjom oraz obyczajom związanym z kulinariami. To zbiór ciekawostek, nawiązujących do naszych zwyczajów, tradycji i historii kraju. Znajdziemy w niej smakołyki z domowej spiżarni i garśćĚ inspirujących przepisów, m.in. na domowy ocet czy przetwory z wykorzystaniem dzikich roślin. Każdy przepis wzbogacony został o listą składników, z podpowiedzią co warto wrzucić do sklepowego koszyka. Dla miłośników gotowania atrakcją bądą receptury na domowe nalewki, dżemy i przetwory oraz wiele cennych wskazówek na temat składników w nich zawartych np. na temat dzikich roślin, takich jak chrzan, czy jarząbina.



